en mobil med høretelefoner på, på skærmen kører lydbogen crooked kingdom, ved siden af står en plante med hvide blomst

Bøger vs. TV serie: Six of Crows/Shadow & Bone

Six of Crows/Crooked Kingdom VS. Shadow & Bone TV serien (sæson 1 og 2)

 

Det har taget mig en uendelighed, og en tv-adaptation, at komme igennem Crooked Kingdom. Jeg tog en pause fra bogen på flere år. Ikke fordi den var dårlig, tværtimod, jeg ville rigtig gerne vide, hvad der skete for karaktererne og hvordan det hele mon ville ende, men der var bare noget over skrivestilen, som fik mig til at stå af.

MEN så kom anden sæson af Shadow & Bone, og jeg tog mig endelig sammen og lyttede til lydbogen af Crooked Kingdom for at gøre det nemmere for mig selv. Fantastisk duologi, fantastisk afslutning, også selvom det er så lang tid siden, jeg læste Six of Crows. Men da jeg lyttede til bogen lige efter, at jeg havde set anden sæson af Shadow & Bone TV-serien, tænkte jeg det måske kunne være interessant at sammenligne de to. Hvad har de gjort godt og hvad er mindre godt?

Sæson 1 er bedre end sæson 2

Det skal lige siges, at jeg ikke har læst Alinas historie og nok heller aldrig kommer til det. De fleste læsere synes at foretrække kragerne? Så jeg holder mig fint til den del af universet. I en TV-serie er det dog nemmere at sluge en middelmådig historie, og jeg synes, der var gode elementer ved Alinas historie. De kan bare slet ikke hamle op med det forrygende karaktergalleri hos kragerne.

Da jeg hørte de ville blande de to bogserier sammen i tv-serien, tænkte jeg til at starte med, at det kun kunne gå galt, men det virker overraskende godt, for det meste, i sæson 1. Vi møder simpelthen bare Kaz og de andre før selve handlingen i Six of Crows. Deres indblanding i Alinas historie er minimal, så jeg tror heller ikke, det ødelægger noget der (siger jeg uden at have læst hendes bøger).

Det kan dog godt føles en smule som to historier i et show. Faktisk til tider som en Young Adult (Alina) og en New Adult historie (kragerne) blandet mærkværdigt sammen. Jeg syntes ikke, det gjorde noget, at vi fik en anden introduktion til karaktererne, men jeg vil selvfølgelig altid anbefale folk at læse bøgerne fremfor kun at se serien. Generelt ser jeg tv-serien som ekstra bonus content til bøgerne mere end en ægte adaptation (endnu).

 

Problemerne ved sæson 2 – og mit håb for sæson 3

 

Når det så er sagt, så virker sæson 2 desværre lidt for forceret. Kragerne får en opgave, som er totalt fabrikeret og ikke findes i nogen af bøgerne. Det er en doven MacGuffin, noget de skal finde kun for plottets skyld, så de har noget at lave, der kan kobles til Alina. Alina har sine egne MacGuffins, og hele sæson 2 er sådan set bare, at alle vores hovedpersoner skal finde de her forskellige objekter for at vinde.

Hvad er så godt ved sæson 2? Der er nogle fantastiske scener med fokus på karaktererne, hvor det dårlige plot kan glemmes en stund. Mange af dem er nærmest taget direkte ud af Crooked Kingdom, hvilket nok også er grunden til, at de er så gode. Problemet er bare, at de kommer for tidligt. Sæson 2 af tv-serien har ikke bygget kragerne op på samme måde, som bøgerne har det, og karaktererne har ikke haft tid til at udvikle sig til at have de her scener sammen endnu.

 

Det kan dog forhåbentlig vendes til noget positivt, hvis de fortsætter serien. For selvom karakterernes udvikling er veludført og realistisk i Six of Crows og Crooked Kingdom, så tror jeg mange læsere hungrer efter mere. Det kunne tv-serien give, hvis den fortsætter og endelig fortæller historien fra duologien – men denne gang med et startsted mentalt længere fremme for holdet.

For hvem ville ikke gerne se mere til Kaz/Inej end kun de brødkrummer, bøgerne gav os? Jesper og Wylan har allerede taget deres forspring i tv-serien, og selvom det ville være fedt at se den egentlige fortælling, så giver en ny dynamik imellem dem plads til ny udforskning af karaktererne. Det er i hvert fald det, jeg håber, skaberne af tv-serien arbejder hen imod!

 

Har du læst bøgerne eller set serien? Hvad er din dom?

– Marin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *