Bogen Monster i et edit, hvor forsiden fortsætter udover bogens rammer

Monster af Patrick Ness & Siobhan Dowd

Forfatter: Patrick Ness & Siobhan Dowd
Forlag: Gyldendal
År: 2015
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Sideantal: 224
Genre: realisme, magisk realisme

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Conor plages af et frygteligt mareridt, som han ikke vil se i øjnene. Det er så forfærdeligt, at han slet ikke er bange, da et stort monster en nat dukker op uden for hans vindue. For Connor har set værre. Monstret vil have Conor til at fortælle sandheden om mareridtet, men først vil det selv fortælle ham tre historier.

 

Jeg er ret sent ude med at læse Monster eller A Monster Calls som den hedder på engelsk, men lige siden den udkom og blev rost til skyerne, har jeg gerne villet læse den. Dog blev jeg ikke blæst bagover som de fleste andre læsere og anmeldere.

Monster er uden tvivl en god bog. Velskrevet, godt sat sammen og en børnebog, der klart kan anbefales til både store og små. Alligevel ramte den mig ikke helt. Måske fordi den er forudsigelig? Måske fordi den er så kort?

Der er mange rigtig gode elementer. Først og fremmest tematikken om døden, om det at miste og affinde sig med tabet. Hele bogen er Conors rejse mod accept af både situationen og af sine egne følelser omkring det. Monsterets tre historier handler om alt muligt andet, men er alligevel altid relevante for Conors følelser omkring situationen, eksempelvis med sin bedstemor eller med mobberen i skolen.

Jeg nød også virkelig Conor og hans mors forhold og havde gerne set mere til det. Generelt var familiedynamikkerne interessante, både med den fraværende far og den strikse bedstemor. Conor ser hende som en trussel mod han og morens forhold, da hendes hjem er planlagt til at blive hans, når moren dør. Connors ven, Lily, fik ikke så meget plads, som hun måske burde have haft. Hende og så Conors mobber, Harry, er nærmest kun med for at fremhæve de forskellige reaktioner fra folk omkring Conor. Dem, der ynker ham, og dem der udnytter hans sorg. Måske er det i virkeligheden mit problem med bogen, at dele af den bliver for opstillet.

Brugen af det fantastiske element med monstret er dog noget, som fungerer rigtig godt. Der er den rette balance mellem virkelighed og drøm og mellem monstret som en udefrakommende kraft og som noget, der vokser indeni Conor. Bogen er også flot illustreret, hvilket er med til at skabe den helt rette stemning.

Alt i alt er Monster en stærk fortælling om sorg og accept fortalt på et niveau, hvor alle kan være med. 

– Marin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *