Kvinder skriver gys af diverse kvindelige forfattere

Kvinder skriver gys – diverse kvindelige forfattere

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra 2 Feet Entertainment

Forfatter: Diverse danske kvindelige forfattere
Forlag: 2 Feet Entertainment
År: 2023
Sider: 218
Sprog: Dansk
Genre: Gys

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Kvinder skriver gys er en antologi bestående af 12 gysernoveller skrevet af danske kvindelige forfattere. Nogle af forfatterne har før skrevet gys, for andre er det første gang. Novellerne handler om lidt fra folketro og spøgelser til graviditet og børn og alt det midtimellem. Historier om dyr, der dør, og folk, der forsvinder. Det er små sprækker i virkeligheden, hvor det uhyggelige trænger igennem, og det usagte hersker.

Med Kvinder skriver gys har forlaget samlet en række gysende noveller fra nulevende danske kvindelige forfattere, og jeg må simpelthen bare sige tak til Steen Langstrup for at have fået ideen og gjort den til virkelighed. For det er altså noget af en samling – og helt ærligt synes jeg, at novellerne heri står så meget stærkere end novellerne fra Døden og kvindenhvor det var udenlandske kvindelige forfattere, der stod bag historierne. Jeg slugte i hvert fald novellerne hurtigt – så tak for en ordentlig omgang uhygge.

Størstedelen af det gys, jeg læser og har læst, er skrevet af mænd. Men der findes også godt gys skrevet af kvinder, og det er på tide, at den litteratur også træder mere frem. Og derfor synes jeg, at det er så fin en ide at få fremhævet de kvindelige forfattere lidt mere, som Steen Langstrup og forlaget 2 Feet Entertainment her gør med de to sidste antologier.

I virkeligheden burde vi slet ikke skulle skelne mellem, om det er skrevet af mænd eller kvinder – men snarere om det er bombastisk, in your face gys eller det mere stilfærdige gys, der kommer snigende. For de kan hvert sit. I Kvinder skriver gys er det primært sidstnævnte, der gør sig gældende. Hvor det er en uhygge, der kommer snigende og løber én koldt ned ad ryggen, mens hjertet sidder helt oppe i halsen, til sidste side er læst, uden at man helt ved, hvad der så sker. Tag fx Rikke Schubarts “Veninder” (der i øvrigt gav mig helt ondt i maven, tak for det 😆). Her ved vi blot, at en af pigerne gør noget ondt mod hunden, og at den ligger stille til sidst – men mangler lidt forløsningen på en måde. Hvordan reagerer ejeren på det? 

Eller tag “Pentax 416” af Sara Skaarup. Gyset kommer også her snigende og kulminerer til sidst, hvor man efterlades med en “Jamen, hvordan? Hvad betyder det helt konkret?”. 

Eller som i “Elverdalen 11” hvor parret og deres hund går ind i skoven og så klip til et nyt par, der leder efter hus. Det er det usagte, det, vi gætter os til, som i flere af novellerne er med til at skabe stemningen og gyset, og det er noget af det bedste ved gyset, hvis du spørger mig. At tingene ikke altid opklares eller forklares/uddybes, men efterlades som en cliffhanger, der sætter tankerne i gang. 

Alle novellerne af nøje udvalgt, og der var virkelig flere af dem, der overraskede mig positivt. Ærligt synes jeg, at forfatteren Mikala Rosenkildes to bidrag “Elverdalen 11” og “De små synger” er nogle af de bedste i samlingen. 

Så hvis du gerne vil udvide din læsehorisont lidt og læse godt dansk gys skrevet af kvindelige forfattere, så er Kvinder skriver gys et rigtig godt valg.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *