Bogen Even Though I Knew the End som lydbog på en mobil, der læner sig op ad en hvid potte med en grøn efeuplante

Even Though I Knew the End af C. L. Polk

Forfatter: C. L. Polk
Forlag: Tor
År: 2022
Sprog: Engelsk
Sideantal: 144
Genre: Fantasy, Noir, LGBTQ+

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

I en magisk udgave af 1940’ernes Chicago er personal investigator Helen Brandt på en farlig mission. Under en undersøgelse af et gerningssted finder hun blodige spor af mystisk magi, hun aldrig før har set, og bliver pludselig indblandet i en sag om byens mest notoriske morder The White City Vampire. Hendes instinkt er at sige nej til jobbet og bruge sine sidste dage med kæresten Edith, men da hun får at vide, at hun kan vinde sin sjæl tilbage, hvis hun lykkes, er hun nødt til at slå til.


Even Though I Knew the End er en kort fantasyroman med klare detective noir vibes og et løst magisystem, der pirrer nysgerrigheden for verdenen, der ellers ligner vores. Tempoet er højt, men aldrig sådan at man taber pusten, og jeg synes, den har et godt flow, trods at den er så kort. Vi følger Helen i hendes sidste dage, inden en dæmon kommer for at hente hendes sjæl, som hun byttede væk 10 år tidligere. Hun forsøger egentlig bare at gøre så meget som muligt for at sætte sin kæreste, Edith, op til et bedre liv, men griber chancen for at vinde sin sjæl tilbage, da den byder sig.

Mordgåden i Even Though I Knew the End er ikke som sådan en, læseren er med til at løse, da ledetrådene ofte er magisk baserede, og vi ikke kender universet nok til at kunne gætte med. Dog er der ét twist, som man godt kan gætte med på, og flere af karaktererne har deres egne hemmeligheder, der gør historien, udover mordet, spændende at følge.

Helen og Edith er begge to stærke karakterer, som man ikke kan lade være med at heppe på. Romancen mellem dem føles ægte og sårbar og var klart noget af det bedste ved bogen. Der er også nogle overnaturlige sidekarakterer, som med deres karakteristiske personligheder ofte stjæler de scener, de er med i – især lydbogsversionen af Even Though I Knew the End fungerer godt her. Oplæseren er rigtig god til at lave individuelle stemmer uden at det virker for påtaget.

Sprogligt synes jeg den er lettere end Polks andre bøger i The Kingston Cycle serien – højst sandsynligt fordi den foregår i en tid lidt nærmere vores nutid. Man kan dog stadig tydeligt mærke indflydelsen fra 40’erne, hvilket styrker indlevelsen i historien og styrker den noir stil, som romanen stræber efter.

Tematisk kommer vi rundt om en del store emner. Kærlighed og moral, religion og tro. Hvor langt vil man gå for dem, man elsker? Og kan man gå for langt? Er det religiøse regler eller ens tro, der virkelig tæller i sidste ende? Bogen føles perfekt i sin længde, men havde Polk lyst til det, kunne de sagtens udvide universet med flere historier, for der er masser at udforske endnu.

Even Though I Knew the End er til dig, der leder efter en hurtig læst fantasyroman med et twist af noir og en god balance mellem spænding, humor og bittersød tragedie. Eller blot hvis du mangler en dosis sapphic litteratur her til Pride Month 🌈

– Marin