Mangaen Is Love the Answer? holdes op foran et blomstrende træ med hvide blomster

Is Love the Answer? af Uta Isaki

Forfatter: Uta Isaki
Forlag: Kodansha
År: 2023
Originalsprog: Japansk
Sprog: Engelsk
Sideantal: 237
Genre: Manga, LGBTQ+

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Chika føler sig som en alien, når det kommer til kærlighed. Hun har aldrig været forelsket og bryder sig ikke om fysisk intimitet. Da hun begynder på universitetet, håber hun på endelig at finde frem til, hvorfor hun er, som hun er, og mødet med nye venner og bekendtskaber leder hende godt på vej mod et muligt svar.


Is Love the Answer?
er en sød og ligetil fortælling om en ung kvinde, der hele sit liv har følt sig anderledes og som endelig finder ord for sine følelser i LGBTQ+ miljøet. Historien er dog ret kort og haster lidt igennem begivenhederne, men pointerne står klart og tydeligt frem. Hvis man selv er aseksuel eller overvejer, om man kunne være det, vil man klart genkende træk fra Chikas historie. Jeg følte mig i hvert fald repræsenteret omend mangaen også ofte skærer termer ud i pap for dem, som ikke kender dem endnu. 

Det jeg nød mest i Is Love the Answer? var venskaberne, som Chika får på universitetet. Der er en god pointe i, at alle vil se underligt på en, hvis de ikke forstår noget, fordi de ikke har ordene til at forstå det, men det betyder ikke, at man ikke kan lytte og lære. Hendes venner lytter til hende, og hun lytter til dem. For de har nemlig også selv aspekter i deres personligheder, som ikke alle i samfundet synes om.

En anden rigtig fin detalje i mangaen er, at selvom Chika har fundet et ord for sine følelser og nu kan kalde sig aseksuel, så betyder det ikke, at hun er låst fast, eller at der ikke kan være mere, der spiller ind. Hun overvejer også sit køn og finder ud af, at hun ikke behøver kende alle svarene lige med det samme.

Det trækker dog lidt ned i min bedømmelse, at tempoet er for hurtigt, og at der også kommer lidt for mange aseksuelle karakterer lige pludselig. Jeg tænker, det må være for at give læseren indsigt i flere måder at være aseksuel på, men for selve fortællingens udvikling, bliver det for utroværdigt.

Is Love the Answer? er tegnet i en flot klassisk mangastil, der er nem at følge. Der er enkelte sider, hvor tegningerne er taget til et endnu flottere niveau, og så er der også plads til en masse humor.

Jeg kan anbefale mangaen til alle, der er nysgerrige på aseksualitet. Både hvis man selv overvejer om man er det, hvis man kender nogen, der er, eller bare har lyst til at vide mere om, hvilke følelser og udfordringer, en aseksuel person kan have. Is Love the Answer? er i hvert fald en fin og hurtigt læst bog perfekt til Pride Month.

– Marin