Ved verdens ende af C. C. Thybro

Ved verdens ende af C. C. Thybro

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Forlaget Leitura

Forfatter: C. C. Thybro
Forlag: Forlaget Leitura
År: 2022
Sider: 289
Sprog: Dansk
Genre: Gys

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐ og 1/2

Ved verdens ende er en vaskeægte zombiebog, hvor vi følger en autistisk kvindes kamp for at overleve i et Danmark overrendt af menneskeædende zombier. Men zombierne er ikke den eneste fare i en ellers død verden, hvor også de levende kan være dødbringende. I en verden, hvor død, isolation, flugt, frygt og ikke mindst ensomhed er faste følgesvende, forsøger hovedpersonen at finde en forbindelse til noget levende. Og den forbindelse finder hun i en hest, som måske for hende egentlig er mere værd levende end død.

Da C. C. Thybro kontaktede Marin og jeg for at høre, om vi kunne være interesseret i at anmelde Ved verdens ende, blev den præsenteret som en zombie-heste-bog. Nu har jeg aldrig været en hestepige og var først en anelse skeptisk for bogen, for hvad nu hvis den bare var sådan en rigtig hestebog. Men min kærlighed til zombier og min nysgerrighed vandt alligevel til sidst, og hvor er jeg glad for, at jeg endte med at sige ja. For min skepsis blev virkelig gjort til skamme. Jo jo, bogen handler da om en hest, kærlighed til heste, og den dybe forbindelse der kan skabes mellem et menneske og en hest. Men den rummer altså også langt mere end det. Krydret med en masse zombier, splat og ulækkerhed.

For det første så er Ved verdens ende virkelig godt skrevet og ikke mindst fundet på. Den er skrået ind til benet og rummer nogle ret gode beskrivelser af både hovedpersonens tanker og overvejelser, hvordan Danmark ser ud efter zombiernes tilkomst og af selve zombierne. Hertil fungerer det virkelig også godt, at der bringes nutidige problemer ind i handlingen (fx Corona og klimakrise), og hvordan disse alle sammen har været et led i den tilstand, som verden er i.

Første del af handlingen er meget klassisk med en forklaring på, hvad der er gået forud for, zombiernes opståen, og hvilken verden vores hovedperson befinder sig. Hvor det hele faktisk mere eller mindre handler om at holde sig i gang og overleve. Dernæst sker der et skift, da hun støder på en levende hest. Der sker pludselig noget mere handlingsmæssigt, der kommer mere dialog og mere spænding. Men vores hovedperson gennemgår også en form for udvikling undervejs. For midt i al den død og overhængende fare opdager hun langsomt, at det altså ikke bare er nok at overleve, hvis man også ønsker at leve.

Ved verdens ende har også mange fine og ikke mindst gennemtænkte detaljer, som virkelig hæver læseoplevelsen til et højere niveau. Fx hvordan det er vigtigt at holde huden dækket for ikke at få væsker på sig, da det kan smitte. Hvordan en læderjakke kan gøre, så zombiernes bid ikke bryder gennem huden. Og så hvordan vores hovedpersonen renser sig med renseservietter, når hun har været nødsaget til at slå en zombie ihjel. Det gør altså bare det hele lidt mere realistisk.

Ved verdens ende får altså en kæmpe anbefaling med på vejen fra mig, og den er blandt nogle af mine favoritter, når det kommer til zombiehistorier. Og så må jeg også bare sige tak til forfatteren for igen at have vækket min lyst til at færdiggøre min egen zombieroman. Så ved jeg, hvad sommeren skal gå med!

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *