Luffy fra mangaen One Piece

One Piece: Manga vs. Anime vs. Live action

One Piece er uden tvivl den mest populære manga-serie til dags dato. Men den er også meget meget meeeeget lang. Mangaen har kørt på ugebasis siden 1997 med over 1000 kapitler ved dags dato. Hvis du er nysgerrig på, om One Piece er noget for dig, så kommer jeg her med en anmeldelse af serien, hvor jeg også kommer rundt om, hvorvidt det er mangaen, anime’en eller Netflix’ live action serien, du bør kaste dig over først.

Kort opsummeret handler One Piece om drengen Luffy, der ved et tilfælde spiser en magisk frugt, som gør hans krop til gummi. Lige fra han var barn af, drømte han om at blive pirat og finde den mystiske skat One Piece og dermed blive piraternes konge. Han rejser derfor ud i verden med et mål om at finde nye venner og komme på eventyr, men støder naturligvis også på fjender og forhindringer undervejs. 

Som de fleste andre shonen mangaer er One Piece inddelt i arcs. I dette tilfælde vil det sige, at hver ø, som Luffy og hans besætning besøger, indeholder hver deres historie med en start, midte og slutning. Typisk undersøger de øen, møder en fjende af den ene eller anden art og besejrer dem / redder øens beboere. I starten kredser historien dog mest om at finde besætningsmedlemmerne, hvorefter alvoren tager til og hver arc bliver længere og mere kompleks end tidligere.

Udover hver arcs, eller ø’s, historie, har One Piece også et større samlet plot omkring verdensordenen og regeringens hemmeligheder. Luffy er ikke som sådan ude på at afsløre noget, men ender helt automatisk med at blive draget ind i konflikt efter konflikt i sin søgen efter One Piece skatten.

Det er netop denne detaljegrad og langsomme opbygning, der gør One Piece til så lang en fortælling. Men det er også det, som er med til at gøre verdensopbygningen mere levende, og som gør det muligt for mangaen at have så utroligt mange karakterer med uden at føles overfyldt.

Luffy og hans besætning er hovedpersonerne, mens andre pirater og marinesoldater udgør størstedelen af de tilbagevendende karakterer. Luffy er en goofy og godtroende person med hjertet på rette sted. Han sætter frihed højere end noget andet, og sætter alt ind for at passe på sine venner, uanset konsekvenserne. 

One Piece er en historie med lige dele humor, glæde og dystre tragedier. Sjælen i historien er klart bundet til karaktererne og deres stærke venskaber. Men der tages også tunge emner op så som tyranni, racisme, censur, diskrimination, slaveri mm. og det virker til, at en omvæltning af verdensordenen ligger i kortene for den store finale i fremtiden.

Men skal du læse mangaen eller se den som anime eller live action?

Hvis du vil have den bedst mulige oplevelse med One Piece, vil jeg sige, at du skal se den som anime med japansk tale og engelske undertekster. Du bør dog lige tjekke online for ‘filler arcs’, det vil sige ekstra-fyld-episoder, som ikke er canon og altså ikke er med i mangaen. Disse er nemlig ofte ret dårlige eller gør oplevelsen langsommere end den behøver at være.

Det er min anbefaling, da du på den måde får hele historien fra mangaen – men med farver, animation, stemmer og soundtrack. Føler du alligevel, at det går for langsomt, så hop til mangaen. Du kan med fordel google dig til, hvilke arcs eller kampe der er de bedste i fansene øjne og så hoppe frem og tilbage mellem manga og anime, som du lyster. Det var på den måde, jeg selv gjorde det tilbage i 2012. 

Har du hverken tid til over 1000 kapitlers manga eller 1000 afsnits anime, så er Netflix’ live action serie faktisk et overraskende godt sted at starte. Ingen havde regnet med, at den ville være god. One Piece er så mærkværdig en verden med de underligste ‘magiske kræfter’ og karakterdesigns, at Netflix i manges øjne kun kunne fejle (de kunne ikke engang lave så simpel en serie som Death Note ordentligt). I stedet endte One Piece serien som den første succesfulde vestlige live action anime.

Der er flere aspekter af tv-serien, som fungerer, men især har castingen, set designet og det komprimerede plot gjort det til en succes. Forfatteren Eiichiro Oda har været med inde over i tilblivelsen af serien, og det kan mærkes. Den første del af historien, som dækkes i tv-serien, er skåret ind til benet og steder og personer er flyttet rundt, så tempoet kommer op i gear. Alt sammen uden, at serien har mistet sjæl. Castingen på alle de vigtigste personer er intet mindre end spot on – og uden tvivl det som overraskede mig mest.

Ved at se tv-serien kan du altså få et godt og hurtigt indblik i, hvad One Piece har at byde på. Derefter kan du så afveje, om du ikke alligevel har tid til at klemme et kapitel eller et afsnit ind i ny og næ 😉

Du kan læse One PieceManga Plus appen med et abonnement, og når du er nået til de nye kapitler, kan du læse med gratis hver uge. Anime’en kører på Crunchyroll.

– Marin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *