Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Superlux
Forfatter: Romy Hausmann
Forlag: Superlux
År: 2021
Sider: 334
Originalsprog: Tysk
Sprog: Dansk
Genre: Thriller, psykologisk
Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐
I Kære barn bliver en kvinde og en lille pige indlagt på et hospital efter en ulykke. Kvinden påstår, at hun hedder Lena og er den kvinde, der sporløst forsvandt for 14 år siden. I alle de år har hun været spærret inde i en hytte ude i skoven sammen med sin kidnapper. Og selvom hun på mange punkter ligner Lena, er hendes forældre overbeviste om, at det ikke er deres forsvundne datter. Den lille pige, der også undslap, ved meget mere, end hun fortæller, og hun ligner endda Lena som lille pige, men der er noget, der ikke stemmer, og mens faderen forsøger at samle alle brikkerne og finde ud af, hvordan det hele hænger sammen, ønsker Lena blot at vende tilbage til sit gamle liv, men hvad nu hvis kidnapperen stadig er derude et sted? Måske kan hun ikke slippe fri af sit mareridt og leve livet, før hele sandheden om, hvad der skete i skoven, kommer for dagens lys.
Da jeg så Kære barn inde på Superlux’ hjemmeside, var jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at den måtte jeg bare læse. Og jeg var endda så heldig, at de havde lyst til at sende mig den og Romy Hausmanns to andre oversatte romaner som anmeldereksemplarer 🤩
Bogen er forfatterens debutroman og hvilken debut! Den bragede simpelthen ind på bestsellerlisten og har endda modtaget en The Crime Cologne Award i 2019, og har man læst den, forstår man det godt. For magen til velskrevet og veludført psykologisk thriller skal man altså lede længe efter. Wauw. Det er virkelig en flot og fængslende debut, som efterlader læseren på kanten af stolen og hele tiden i tvivl om, hvordan tingene hænger sammen.
Historien er fortalt gennem flashbacks og nutiden med skiftende synsvinkler. Vi følger til dels Lena, den lille pige Hannah og Lenas far, Matthias. Det har en yderst effektfuld virkning i forhold til det personlige, som er på spil i handlingen, men også i forhold til at så tvivl hos læseren, der undervejs ikke helt ved, hvad der er op og ned. Samtidig medfører dette også, at vi skridt for skridt får indblik i den egentlige historie, og hvordan det hele hænger sammen. Tvivlen holdes konstant ved lige, og plottet byder da også løbende på overraskende sandheder, så Kære barn er på intet tidspunkt kedelig. Tværtimod er den supersvær at lægge fra sig, fordi man bare vil vide, hvad der er sket ude i den hytte i skoven.
Karakterskildringer står yderst skarpt og stærkt med en klar fornemmelse af, hvad der er på spil for dem hver især. Hvordan livet har været for pigen Hannah, der måske/måske ikke har autistiske træk, og hvordan hendes måde at reagere på, og det, hun siger, måske kan have noget at gøre med, at hun også har levet et isoleret og indespærret liv. Hvordan Lena bare gerne vil have sit liv igen, eller Matthias der bare gerne vil vide, hvad der skete med hans datter, og hvor hun er henne nu.
Det er virkelig en fængslende skildring af menneskets psyke, og hvad den egentlig kan holde til, sådan som romanen dykker ned i mørke efter mørke lag, der binder historien sammen på fornem vis.
Det er vellykket, det er velskrevet, og det er ikke mindst både skræmmende realistisk og hjerteskærende at læse om Lenas og Hannahs oplevelser. Kære barn er en bog, der sidder i en flere dage efter, man har læst den, og det er også sådan en, man måske lige skal sunde sig ovenpå, inden man læser noget nyt. For den sætter tankerne i gang og minder en om, at det her, det kunne sagtens ske i virkeligheden, og på sin vis er det jo også sket, se bare med Natascha Kampusch. Det er blot med til at skærpe det skræmmende og realistiske aspekt af historien.
Har du endnu ikke haft fornøjelsen af Kære barn, eller søger du en ny spændende og dyster psykologisk thriller, kan jeg anbefale dig at læse Romy Hausmanns debutroman.
– Camilla