Det nådesløse daggry af diverse forfattere

Forfattere: Tenna Vagner, Regitze H. Sancoeur, Carina Evytt, Gudrun Østergaard, Karin Brydsø Dammark, Martine Cardel Gertsen, Caner Doga Cansi, A. Silvestri, Jonas Blunel, Tue Omø, Niels Kjærgaard, T. D. Zelsius, Camilla Henningsen & Mette Lauritzen, Silvia Ludenberg og Anna Lindbjerg
Forlag: Enter Darkness
År: 2019
Sprog: Dansk
Sidetal: 285
Genre: Novellesamling, Fantasy, Horror, Dark fantasy, Science fiction


Stjerner: ⭐⭐⭐⭐


“Hvorfor kunne jeg ikke stoppe det her fra at ske? Hvorfor? Jeg ville have gjort alt for at have forhindret det her.”


Hvor er det vildt, at vores novelle er blevet udgivet! Og det føles helt surrealistisk at se sit eget navn i en bog og som forfattere på diverse hjemmesider! Men nok om det. Vores anmeldelse af novellesamlingen kommer ikke til at være ren ananas i egen juice, men en objektiv anmeldelse af antologiens øvrige noveller.

Det nådesløse daggry består af 15 noveller med hver deres take på fantasy, hvor elementer af horror og science fiction spiller ind. Vi møder dyndfolk, ellefolk, engle, dæmoner, hekse og andre mørke væsener, der sammen gør samlingen til at mix af moderne og klassisk fantasy. Antologien er mørk og til tider ret voldsom. Novellerne finder sted i både klassiske fantasyuniverser og de mere urbane.

Det er lykkes hver novelle at ramme plet med den dystre stemning og de mørke elementer, der skaber en stigende uro i læseren. Selvom novellerne er korte, skabes der alligevel forbindelse til mange af fortællingernes karakterer, og man når at leve sig ind i historierne og karakterernes situation. Sproget er med til at opbygge stemningen og den stigende spænding i hver novelle, og samtidig er hver forfatters skrivestil et frisk pust til genren. Novellerne fungerer på deres egne præmisser.

Hver novelle er god på hver deres måde, men vi må indrømme, at vi har vores favoritter blandt dem. I rækkefølge efter placering i antologien er de: “At modstå menneskenes ondskab”, “Bag disse mure”, “Cafeteriet”, “Det nådesløse daggry” og “Flængen”.

“At modstå menneskenes ondskab” handler om Bjørg og hendes venner, der er taget ud i skoven. Bjørg forvilder sig længere ind i skoven, hvor hun føler sig iagttaget og bliver lokket med af skovens dyr. Her er det især den trykkende stemning, der er vellykket.

“Bag disse mure” handler om Miss Everdale, der afhøres og tortureres for noget, hun ikke har gjort. Men hun gemmer på en hemmelighed, som ingen af bødlerne har lyst til at høre. Denne novelle er en af de mere voldsomme, og formår at skabe frygt og håbløshed for hovedpersonen, som også læseren bliver grebet af.

I “Cafeteriet” møder vi fire venner, der gør et stop ved et afsidesliggende cafeteria. Langsomt går det op for vennerne, at der er noget helt galt, men der er det allerede for sent. Novellen er enkel, og det er netop i sin simplicitet, at den skaber den helt rigtige stemning af rædsel som i et klassisk gys. Der fortælles skiftende fra de fire venners synsvinkel i takt med at handlingen spidser til. Tempoet øges stødt, og man efterlades med hjertet helt oppe i halsen.

Heksen Syl rydder op efter en række uforklarlige voldsomme mord i “Det nådesløse daggry”. Han beskyldes for mordene, da han er heks og hadet. Han ved, hvem der i virkeligheden er morderen, men kan intet gøre. Novellen lægger titel til samlingen og fortjener det. På få sider opbygges et simpelt, men effektfuld univers og man føler med Syl og er spændt på, hvilke hemmeligheder han holder.

I “Flængen” er der åbnet op for en portal til en anden dimension. Dæmoner har krydset over til vores verden og har ødelagt og dræbt alt på deres vej. Gemette og Tora kæmper sig igennem en øde verden, men støder på en ny slags dæmon, der truer med at afsløre en sandhed, der lurer lige under overfladen.

Hører man til de sarte sjæle, er det måske bedst at læse samlingen i bidder i stedet for det hele på en gang. For det er en rutschebanetur gennem det ene mørke univers efter det andet. Er man til gengæld en af dem, der elsker dark fantasy med en overflod er horror, så kan vi varmt anbefale denne antologi. Specielt også hvis man vil prøve at stifte bekendtskab med nye forfattere. Vores novelle “Skyggen” er skrevet i fællesskab, og handler om englen Amriel, der forsøger at finde ud af, hvad den truende mørke tåge, som ligger over landet, i virkeligheden er. Vi håber, I vil læse med !

– Litteraterne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *