24 gode gerninger af Jenny Fagerlund

Reklame: Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget Palatium Books


Forfatter: Jenny Fagerlund
Forlag: Palatium Books
År: 2019
Sprog: Dansk
Originalsprog: Svensk
Sidetal: 254
Genre: Romantik, Chick-Lit, Jul


Stjerner: ⭐⭐⭐⭐


“For første gang i meget lang tid var det ikke angst, der kom snigende, da hun nåede lejligheden, men en varm følelse. Hun havde gjort en god gerning, og det føltes godt.”


24 gode gerninger handler om Emma, der lever et indelukket og lettere ensomt liv, efter hendes kæreste gik bort juleaften for et par år siden. December er igen lige rundt om hjørnet, og hvis det var op til Emma, sprang hun helst måneden over. Den butik, der førhen var hendes hjertebarn, lider under hendes manglende lyst. Emma magter ikke rigtig noget. Men da hun en aften følger en ældre mand hjem under en snestorm, får hun den ide, at hun vil gøre 24 gode gerninger i december – én for hver af dagene op til jul.

Jeg tror faktisk, at jeg efterhånden er ved at få smag for kærlighedsromanerne fulde af sød romantik og spirrende følelser. Der er noget let og hyggeligt over disse historier, der gør dem rigtig gode i en tid, hvor jeg ikke har så meget overskud til at læse (hvilket jeg savner). Det er ikke, fordi de er de helt store værker, der sætter tankerne igang (omend denne lidt er en undtagelse, mere om det senere) og har meget på spil. Men mere fordi du kan læne dig tilbage og blot lade dig rive med af fortællingen, samtidig med at du føler dig godt tilpas. Det kan jeg egentlig nu meget godt lide, i stedet for at det skal være uhyggeligt eller nervepirrende hver gang.

Nå, men nu er det ikke mine læsevaner og -præferencer, jeg skal fortælle om her, men Jenny Fagerlunds nye bog. Den her adskiller sig fra andre romantiske chick-lits, jeg har læst de seneste mange måneder. Det er egentlig ikke kærligheden, der fylder mest heri, hvor emner som sorg og ensomhed faktisk har fået lov til at skinne igennem og være omdrejningspunktet for handlingen. Og det kan jeg meget godt lide. Det giver nemlig romanen et ekstra lag og dybde, der er virkelig klædelig for fortællingen.

Derfor er den også meget realistisk og virkelighedsnær, hvor vi får lov til at følge Emma, og hvor svært det kan være at komme videre, hvordan de andre i hendes liv bliver påvirket af hendes magtesløshed, og hvor lidt der nogle gange skal til for at gøre et andet menneske glad. Det er jo også netop den sidste del, der vender skuden for Emma, der pludselig får øjnene op for livet igen ved at gøre noget godt for andre og mærke deres glæde. Og det er faktisk i forbindelse med den problemstilling, at bogen sætter lidt tanker igang hos læseren. Tanker om, hvor gode vi er til at passe vores eget og ikke stoppe op i hverdagen for at hjælpe den næste. Hvad end det blot er et smil, en kompliment eller med at gå ud med skraldet. Men også tanker om, at der bag smilet kan gemme sig et trist og ensomt menneske. Denne problemstilling synes jeg, at Fagerlund fremstiller troværdigt og ærbødigt – særligt i form af Emma, der er en virkelig realistisk karakter, man kun ønsker det bedste for.

Sproget er let og indlevelsesrigt, mens handlingen er krydret med en hyggelig julestemning, så man helt får lyst til pebernødder og vaniljekranse. 24 gode gerninger er en hjertevarm og realistisk feel-good roman, hvor sødme og alvor balancerer hinanden. Og så er den helt perfekt her til jul.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *