Gæsteindlæg fra Betina fra lydboghylden.dk
Forfatter: Merete Pryds Helle
Forlag: Lindhardt og Ringhof
År: 2017
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Sidetal: 428
Genre: Roman, historisk roman
Stjerner: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Folkets skønhed er en fortælling om dem, der tog rejsen fra underklassen til middelklassen i 1900-tallets Danmark. Bogen udforsker temaer som kampen for identitet, sociale forventninger og kvindelig frigørelse.
I Folkets skønhed følger vi Marie, der vokser op på Langeland. Hendes opvækst er barsk, da den både indeholder fattigdom og vold. Samtidig bliver Marie nødt til hurtigt at indtage en voksenrolle i takt med, at hendes mor bliver mere og mere svækket.
Selvom Maries barndom er langt fra ideel, spirer et håb frem med afslutningen på 2. verdenskrig. Nu drager hun nemlig mod København sammen med Otto, som hun er vældig betaget af i starten af deres forhold. På dette tidspunkt i bogen havde jeg stor sympati med Marie og undte hende det bedst mulige liv i hendes nye tilværelse.
Marie får da også et job på en telefonfabrik, som hun trives okay i. Barndommens traumer påvirker hende dog stadig meget og giver hende en mistro mod andre mennesker. Samtidig begynder Otto at vise sine voldelige sider.
Da Marie til sin ærgrelse bliver gravid, forsvinder det lille pust af glæde, som der stadig var i Marie. Hun stopper sit arbejde på telefonfabrikken og de flytter ud i et parcelhuskvarter i forstæderne. På dette tidspunkt i bogen begynder min sympati for Marie at dale. Jeg oplevede, hvordan jeg ikke vidste,
om jeg skulle have ondt af Marie, eller synes dårligt om hende.
Marie kan ikke rigtigt finde sig til rette i forstadslivet. Det skyldes ikke, at hun har problemer med at være husmor, men snarere at hun mangler evnen til at socialisere med de andre kvinder i nabolaget. Marie opbygger en fortælling i sit hoved om, at hun er bedre end de andre kvinder og ikke behøver deres venskab. Alligevel er hun dog meget ensom og har svært ved at finde sin plads i verden.
Bogen får sin titel fra et maleri, som Maries far kommer hjem med en dag i hendes barndom. Udover at være en reference til maleriet, bliver titlen også et symbol på Maries tanker om sig selv.
Folkets skønhed fanger tidsånden i det 20. århundrede og skildrer generationen, som forlod landet og søgte nye muligheder i byen. Det er en hyldest til de husmødre, der som Marie kæmpede sig op til at blive en del af middelklassen. Samtidig står romanen som et vidnesbyrd om de begrænsninger og udfordringer, kvinderne stod over for.
Noget af det, som jeg fandt særligt interessant er, at bogen bygger på Merete Pryds Helles egen slægtshistorie. Dette tilføjer en dybde og en følelse af autenticitet til fortællingen. Som læser følte jeg mig involveret i noget personligt og vigtigt, hvilket kun forstærker romanens virkning.
Jeg kan anbefale Folkets skønhed til læsere, der er interesseret i historiske romaner med fokus på kvindelige karakterers udvikling og kamp for frigørelse. Merete Pryds Helle formår at fortælle en rørende og tankevækkende historie, der blev hos mig længe efter jeg havde færdiggjort bogen.
Hvis du er til lydbøger, kan jeg anbefale dig at høre bogen som lydbog. Ellen Hillingsø er oplæser og giver
som altid en utrolig behagelig lytteoplevelse.
– Betina Christiansen fra Lydboghylden.dk