Dear Evan Hansen af Val Emmich

Forfatter: Val Emmich
Forlag: Pinguin Books
År: 2018
Sprog: engelsk
Sidetal: 358
Genre: Young Adult


Stjerner: ⭐⭐⭐⭐


Endelig fik jeg læst den! Jeg har hørt soundtracket så mange gange allerede, men det tog mig lige lidt tid at komme i gang med romanen, trods den har ligget og samlet støv i nogle måneder nu…

Anyway! Dear Evan Hansen er en skøn bog. En Young Adult roman uden tvivl, men samtidig en historie alle kan læse.

Evan er usynlig. Han er et nul. En taber. En som ingen venner har og som bruger det meste af sin tid lukket inde på sit værelse eller ude blandt træerne i parken. Han skriver breve til sig selv, fordi hans psykolog siger, han skal. Men det brev han printer ud en dag på skolen, bliver misforstået, stjålet og fundet på Connor Murphy, da han begår selvmord. Pludselig tror Connors familie, at Evan var Connors ven – og løgnen vokser og vokser.

Jeg har læst flere anmeldelser, der siger, det er for voldsomt og for urealistisk, så langt løgnen kører ud. Det synes jeg nu ikke. Alle karakterernes handlinger og tanker er bundet til deres følelser: Evan er for angst til at sige sandheden og håber at løgnen kan hjælpe, Connors familie er ramt af sorg og sluger hvert et ord og Evans mor har for travlt til overhovedet at følge med.

Det eneste, jeg synes, bogen fejlede med, var at det lidt over halvvejs begynder at gå rigtig hurtigt. Vi har et fint build-up, men fra at Evan når toppen og til han ramler ned igen, der går det simpelthen for hurtigt. Der mangler nogle scener mellem tre af karaktererne, Evan, Jared og Alana, så man bedre kan forstå hvilken type venskab de har bygget op gennem hele det her projekt om at holde Connors minde i live.

De to, Jared og Alana, kunne også godt have fået lidt flere sider at udfolde sig på. Evan og Connor er de to stærkeste karakterer – den sidste følger vi stadig, trods han er død, spredt ud mellem Evans kapitler. Jeg føler virkelig med dem begge og kan så nemt spejle mig i mange af deres tanker. Man kan næsten ikke lade vær med at tænke at det hele kunne være gået anderledes, hvis de to bare havde fundet hinanden.

Det er også det store tema for bogen: ensomhed. Ensomhed som følge af angst, ensomhed som følge af vrede. Ensomhed der fører til selvmord. Romanen tackler emnet rigtig fint og giver også læseren håb med på vejen. Håb om at der er andre derude, som føler det samme, og at der er nogen derude, som vil acceptere dig for den du er.

– Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *