Blindtunnel af Tove Alsterdal

Reklame: Anmeldereksemplar tilsendt fra Forlaget Modtryk


Forfatter: Tove Alsterdal
Forlag: Modtryk
År: 2019
Sprog: Dansk
Originalsprog: Svensk
Sidetal: 286
Genre: Spænding


Stjerner: ⭐⭐⭐ og en halv


”De levende bærer de døde. De døde bærer de levende.”


Bogen handler om Sonja og Daniel, der er flyttet fra Sverige til en vingård i Bøhmen i Tjekkiet. Deres dage går med at sætte den gamle vingård i stand, men under renovering opdager Daniel et lig af en dreng. Pludselig vikles deres liv ind i fortidige begivenheder.

Blindtunnel er mit første bekendtskab med Tove Alsterdals forfatterskab, og man er vel altid en smule nervøs for at læse noget nyt. Tænk nu, hvis ikke skrivestil eller plot falder i éns smag? Jeg blev faktisk positivt overrasket i dette tilfælde. Alsterdel er meget realistisk i sine skildringer af sine karakterer og deres situation i romanen, og det gør fortællingen virkelig levende. Hendes sprog er let og til tider malerisk, hvilket blot inddrager læseren og gør miljøet livagtigt. Sprogmæssigt er romanen virkelig behagelig at læse.

Plottet er spændende og har en stødt stigende spændingskurve, og man er spændt på at finde ud af, hvordan det hele egentlig hænger sammen. I takt med fortællingens fremgang, blandes fortid og nutid rigtig fint sammen og giver et godt indblik i, hvordan det må have været for tyskerne under anden verdenskrig i området, hvor fortællingen foregår.

Det er en stemningsfuld fortælling med flotte beskrivelser og en realistisk tone, der på bedste vis giver indblik i menneskets brutalitet og loyalitet. Med det sagt lander jeg på 3,5 stjerner, hvilket skyldes fortælleren. Sonja er den bærende jegfortæller i romanen, og jeg tog desværre mig selv i til tider at blive en smule irriteret på hende. Det har muligvis haft noget at gøre med, hvor meget dagligdagens gøremål fylder i hendes narrativ. Selv i de pressede og alvorlige situationer, hvor andre ting burde være vigtigere.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *