If You Could See Me Now af Cecilia Ahern

Forfatter: Cecilia Ahern
Forlag: Harper
År: 2016, først udgivet i 2005
Sprog: Engelsk
Sidetal: 410
Genre: Chick-lit, romantik, fantasy, feel-good


Stjerner: ⭐⭐⭐⭐


“Love was one of those feelings that you could never control.”


Foråret har for mig budt på lidt læseoplevelser uden for de genrer, jeg normalt læser. Jeg har givet mig i kast med flere romantiske bøger, og selvom jeg ikke er stor fan af den genre, har der alligevel været nogle gode læseoplevelser iblandt. Da jeg fik anbefalet denne bog af Cecilia Ahern af en kollega, tænkte jeg med det samme, at jeg blev nødt til at læse den.

If You Could See Me Now handler om Elizabeth, der lever et meget stringent liv. Hendes søster lever et vildt liv, og Elizabeth har været nødt til at adoptere hendes 6-årige søn, selvom hun ikke føler sig særligt moderlig. Hun har ingen venner, og som følge af moderens forsvinden fra hendes liv, da hun var barn, er hun vokset op til at blive et meget kontrolleret menneske. Her kommer Ivan ind i billedet. Han er fuld af liv og eventyr, og bliver hurtigt en del af Elizabeth og nevøen Lukes liv. Han åbner Elizabeths øjne og for første gang siden barndommen, begynder hun at løsne op for kontrollen i sit liv. Men hvem er ham Ivan egentlig?

Jeg må indrømme, at jeg ret hurtigt blev virkelig glad for denne bog. Den gør bare et eller andet, og selvom den egentlig tager nogle lidt store emner, som eksempelvis ensomhed, op, så gør den det på en så fin måde, at det ikke bliver for tungt. Handlingen er let og sød, og man kan på en eller anden måde ikke undgå at blive i godt humør af at læse bogen, selvom der også er triste scener. Foruden at være romantisk chick-lit lægger bogen sig også tæt op ad fantasygenren med et fantastisk element, jeg ikke vil afsløre her.

Fortællingen er virkelig medrivende, og man lever sig hurtigt ind i historiens univers. Man bliver interesseret i Elizabeth, og hvorfor hun er, som hun er. Men man bliver det så sandelig også i Ivan. Han er en virkelig elskværdig karakter på mange punkter, og en alle godt kunne bruge i deres liv, når alt virker trist og gråt. Jeg kunne genkende mig selv i Elizabeths karakter, hvilket i den grad forstærkede min indlevelse i historien. Hendes tendens til at sætte andre før sig selv, og den kontrol hun udstråler, var alt sammen noget, der vækkede genkendelse og fik mig til lige at stoppe op i min læsning og tænke over tingene. Karaktererne er ikke kun elskværdige, men også nogle dybt realistiske karakterer. De er godt skildret, og den måde Elizabeth langsomt løsner op for sin kontrol og stringente fremtoning er beskrevet virkelig godt.

Historien har en helt særlig munterhed og en følelse af håb over sig, der gør den perfekt til sommerlæsningen, eller til hvis man har behov for at læse en bog, der kan gøre en i godt humør. Der er det her underliggende budskab om, at vi ikke skal have så travlt. At vi skal huske at stoppe op og nyde de små ting, og at alt ikke behøver være så perfekt og poleret. Selvom der ikke er tale om et stort litterært værk med et flot sprog, opvejer Ahern dette med en opløftende historie, der har tre stærke elskværdige karakterer og et godt budskab. Og jeg kan varmt anbefale If You Could See Me Now.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *