Udenfor skinner solen – en retsmediciners erindringer af Hans Petter Hougen

Reklame: anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt og Ringhof


Forfatter: Hans Petter Hougen
Forlag: Lindhardt og Ringhof
År: 2019
Sprog: dansk
Sidetal: 265
Genre: Biografi


Stjerner:  ⭐⭐⭐⭐


Jeg var så heldig at blive inviteret med til et lukket arrangement i anledningen af bogudgivelsen Udenfor skinner solen – en retsmediciners erindringer af Hans Petter Hougen. Arrangementet blev holdt på obduktionsstuen på Bispebjerg Hospital, et sted man ellers ikke normalt kommer ind. Det var ikke nede i en mørk kælder, som man ellers kunne have en fordom om, men faktisk i lokaler med store vinduer.


Der var to metalborde med plads til to lig hver ved siden ad hinanden og et større metalbord til eksempelvis kraftigere mennesker. Over til højre var det sted, man placerer organerne og vejer dem, og på væggen hang en tavle til at notere tallene på.

Hans Petter Hougen er en god historiefortæller, og han kom ind på både sin vej til uddannelsen, flere forskellige typer obduktioner han har lavet, sin tid i USA og udlandet, samt arbejdet med de levende, så som voldsofre eksempelvis ved voldtægt eller tortur. Det er dystert, men fascinerende og samme følelse fik jeg, da jeg efterfølgende læste bogen.

Udenfor skinner solen starter kronologisk ud med Hougens vej til uddannelse som læge og derefter videre ud i specialisering. Han ender i Spanien i en periode, før han kommer til Danmark og senere USA for så at ende tilbage i Danmark. Der berøres både naturlige dødsfald, ulykker og drab. Der er passager om trafikken, vejret med lynnedslag, kokainforgiftninger, skudepisoder, og selvmord. Men der arbejdes også med de levende, med voldsofre såsom voldtægtsofre, torturofre eller misbrugte børn. Man kommer bredt rundt i hans arbejde som retsmediciner og får også et indblik i, hvor vigtigt det er i forhold til retten. Om noget er en ulykke eller en naturlig død kan være vigtigt for de pårørende og ikke mindst for forsikringen. Og om noget er drab eller selvmord betyder selvfølgelig en verden til forskel for politiets efterforskning.

Hougen kommer også ind på de gange, han har været ude i verden i forbindelse med krig og menneskeskabt ondskab, og man kan mærke, at det har gjort indtryk. En ting er at obducere lig til hverdag, noget andet er at stå i en totalødelagt by i Kosovo på en begravelsesplads, der kun syntes at vokse.

Bogen behandler måske nok barske emner, men det var for mig aldrig for grafisk beskrevet, og billederne er også fine tilføjelser, der ikke overskrider nogen grænser. Bogen er skrevet med en fin balance mellem genfortælling og refleksion over fortiden, især kommenteres ofte på politikken i diverse lande på bestemte tider, men der er også en god portion humor at finde.

Hvis du syntes emnet lyder interessant eller hvis du elsker at læse krimier og gerne vil vide mere om virkelighedens retsmediciner, så er Udenfor skinner solen spændende og meget fascinerende læsning.

– Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *