Jernstaven: Legenden om Agrat bind 1 af Anne Mette Asp

Jernstaven: Legenden om Agrat bind 1 af Anne Mette Asp

Reklame: anmeldereksemplar modtaget fra Forlaget Facet

Forfatter: Anne Mette Asp
Forlag: Facet
År: 2022
Sprog: Dansk
Sidetal: 368
Genre: Fantasy

Stjerner: ⭐⭐ og 1/2

Jernstaven handler om den unge smed, Agrat, hvis liv en dag pludselig ændres markant. Da hans hest bliver stjålet, reagerer han hurtigt og forfølger tyvene for at få hesten tilbage, og hans liv bliver forandret for altid. Han kommer ud på sit livs eventyr i en strid, hvor en mystisk jernstav ikke må falde i de forkertes hænder. Med livet som indsats bliver Agrat inddraget i krigen, samtidig med at han slås med sine egne indre dæmoner. Kan Agrat forhindre jernstaven i at lande hos de forkerte? Og vigtigst af alt, kan han holde sig selv i live længe nok til at bekæmpe ikke kun fjenderne, men også sine indre dæmoner?

Jeg var så heldig at modtage overraskelsespost fra forlaget i form af Jernstaven, som er første bind i en helt ny fantasyserie, Legenden om Agrat, skrevet af Anne Mette Asp. Og det var egentlig meget rart med lidt afveksling fra mine Fairy Loot-bøger 😆 

Lad os begynde med det gode. For der er bestemt også gode ting i Jernstaven. Jeg synes nemlig først og fremmest, at det hele virker som en rigtig god ide. Som et nyt og spændende (og lidt anderledes) take på fantasygenren, hvor der er mere på spil end blot at forhindre noget for fjenden. For Agrat har nemlig også sit at kæmpe med. En indre dæmon, der pludselig kan dukke op til overfladen, som hvisker dårlige tanker til ham, og som han vil gøre alt for at slippe af med. Et voldsomt raseri, han er bange for vil ramme andre. Kombinationen af både en indre og ydre fjende synes jeg fungerer rigtig fint og giver noget andet til historien, hvor der, som nævnt, pludselig er lidt mere på spil for vores hovedperson. Og forfatteren skriver egentlig i meget ligetil sprog, der gør det mere hverdagsagtigt.

Personerne i Jernstaven er i for sig faktisk ganske fint skildret. De har masser af personlighed, som gør dem til deres egne individuelle karakterer. Dog synes jeg alligevel, at jeg manglede noget mere hos Agrat. Men okay, det er også første bind, og der kommer sikkert til at være en masse karakterudvikling i de kommende bind, så man rigtig kan komme under huden på ham. Og så synes jeg også, det er dejligt forfriskende at følge en mandlig hovedperson. Det har jeg ikke læst meget af nemlig. Fantasyuniverset virker okay, men jeg kunne godt tænke mig mere udforskning af det i de kommende bind for rigtig at få et billede af det univers, hvor handlingen foregår.

Der er fuld fart over feltet i handlingen, hvor der er masser af action, og hvor der virkelig sker noget hele tiden. Det er både godt og skidt. Jeg kan godt lide, at der er action, og handlingen skrider frem, men jeg sad også med en følelse af, at der måske skete lidt for meget. At der var meget at forholde sig til på en gang, uden at man sådan rigtig kom i dybden med det. Mere at det blev som små sidehandlinger hele tiden, der blot havde til formål at føre handlingen videre. Selvom det var spændende at følge Agrats farefulde rejse, så ødelagde dette lidt af min oplevelse af Jernstaven.

Og det leder mig egentlig videre til flere af de ting, jeg havde det lidt svært ved i Jernstaven. Min helt store anke ved bogen er den indre dæmon, som Agrat slås med. Jeg forstår ideen og synes også, det giver noget mere til historien, men nøj hvor bliver der brugt meget tid på at omtale det, nævne det og lade det være skyggen, der hænger over ham. Undervejs i bogen følger det Agrat som en skygge, og han nævner det hele tiden. For mig blev det bare lidt for meget, og det var virkelig synd.

Samtidig må jeg indrømme, at jeg måske ikke helt mærkede Agrat så meget, som jeg egentlig ville. Der var noget ved hans karakter, og de ting, han hele tiden kom ud for, eller de valg, han traf, som virkede “dumme”. Jeg ved ikke, det fungerede bare ikke for mig.

Så for lige at opsummere, for det blev noget af en smøre. For mig at se har Jernstaven masser af potentiale, der (måske) kan blive indfriet i de næste bind i serien. For desværre føler jeg ikke helt, at første bind når det potentiale, som jeg er sikker på, det kunne have. Ideen er der, karaktererne er der, og sproget er også med. Der mangler indtil videre bare noget i selve udførelsen, og derfor bliver min bedømmelse af forfatterens debutroman 2,5 stjerner. 

– Camilla

2 tanker om “Jernstaven: Legenden om Agrat bind 1 af Anne Mette Asp

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *