Den som gør ondt af Mikael Andersson

Den som gør ondt af Mikael Andersson

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Superlux

Forfatter: Mikael Andersson
Forlag: Superlux
År: 2024
Sider: 340
Sprog: Dansk
Original sprog: Svensk
Genre: Krimi, spænding

Stjerner: ⭐⭐⭐

Den som gør ondt knuses drømmen om en lys fremtid for eleverne på Dragonskolen i Umeå, da et skoleskyderi dræber flere elever. Gerningsmanden har tilsyneladende begået selvmord efterfølgende, men kriminalkommisær Roland Fransson indser hurtigt, at omstændighederne for skyderiet er mere komplekse end først antaget. Modvilligt får han hjælp af sin 14-årige datter, Anna, og pludselig står Roland med en noget mere omfattende sag på hænderne. For hvad har et skoleskyderi at gøre med et underslæb i millionklassen hos Region Västerbotten? Og er den rigtige gerningsmand overhovedet fundet, eller er han blot syndebukken?

Da jeg sagde ja til denne, tænkte jeg, at det kunne været ret spændende. Og jo, den har da også visse spændende elementer og scener i sig, men jeg synes faktisk, at jeg blev lidt skuffet. Der gik rigtig lang tid, før jeg sådan for alvor kom i gang med den og ikke mindst ind i handlingen, der syntes at strække sig en del, inden den rigtig gik i gang. Og så var der også en del plottråde, som skulle samles op til sidst, da kapitlerne indimellem fortælles fra andre synsvinkler og via flashbacks. Der bliver dog fulgt op på alle ender til sidst, så der bindes en sløjfe på handlingen, og man ikke sidder tilbage med løse ender og forvirring over, hvordan det hele hang sammen. Dog må jeg sige, at den egentlig årsag bag skoleskyderiet m.m., ikke helt føltes fyldestgørende nok. Der manglede ligesom et eller andet for, at det virkede mere troværdigt på en måde.

I for sig skriver Mikael Andersson egentlig ret fint. Der er et godt flow og fine dialoger karaktererne imellem, men udfordringen ligger virkelig i handlingen, i hvert fald for mit vedkommende. At den 14-årige Anna skulle være med til at opklare forbrydelsen, har helt styr på the dark web og hacking, forekom mig bare så urealistisk, at det ødelagde læseoplevelsen. Og at Roland ikke siger så meget til det, er blot til at underbygge det utroværdige i det. Jeg tror primært, det skyldes hendes alder. Havde hun nu været voksen, måske bare starten af tyverne, ville jeg måske havde haft nemmere ved at forholde mig til det og acceptere det som en del af historien, men her havde jeg bare sygt svært ved det. Og hun sidder ovenikøbet i kørestol. Jeg ved ikke, det bliver lidt for klichéfyldt til min smag.

Den som gør ondt har på visse punkter et spændende plot. Jovist, vil man gerne vide, hvem morderen er, hvordan et millionunderslæb hænger sammen med skoleskyderiet, og hvorfor flere mennesker må lade livet for at få fat i en mappe, som en revisor har stjålet. Men handlingen formår bare ikke at holde mig fast i længere tid ad gangen, og særligt i kapitlerne, hvor vi følger tre mennesker fra Region Västerbotten, faldt jeg helt fra.

Man følger ret mange personer undervejs, og jeg tænker, at det er for at samle op på forskellige ender og give et dybere indblik i, hvordan tingene hænger sammen. For min skyld kunne bogen sagtens have undværet kapitlerne om de tre mænd fra Region Västerbotten. Særligt fordi de gør det hele lidt mere forudsigeligt, da man tydeligt (og hurtigt) bliver klar over, at de ikke har rent mel i posen. Så selve det, at de er involveret i underslæbet, kommer ikke rigtig som nogen overraskelse. Ligeledes følger vi løbende en distriktslæge, som også har en betydning for handlingen, og der må jeg bare sige, at i forhold til slutningen så manglede jeg nogle flere tegn på, at det er den vej, det går. Det virkede lidt indskudt og sådan lidt: “Uuuh kunne det her ikke være ret fedt?”

Måske Den som gør ondt simpelthen bare ikke var bogen for mig. I hvert fald kan jeg ikke give den et højere antal stjerner end dette. Men måske du synes noget helt andet – vi har jo heldigvis alle sammen forskellig smag, når det kommer til litteratur. Så er du hardcore krimifan, kan det være, at det her er bogen for dig.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *