The Watchmaker of Filigree Street af Natasha Pulley

Forfatter: Natasha Pulley
Forlag: Bloomsbury
År: 2015
Sprog: Engelsk
Sidetal: 318
Genre: Historisk fiktion, magisk realisme


“Your science can save a man’s life, but imagination makes it worth living.”


Stjerner:  ⭐⭐⭐


The Watchmaker of Filigree Street handler om Thaniel, der lever et ensformigt og lettere kedeligt liv. En dag, da han kommer hjem fra arbejde, finder han et ur i sin lejlighed. Seks måneder senere redder uret ham fra den visse død i en eksplosion, og det bliver startskuddet for den videre handling, hvor hans søgen efter urets ophavsmand bringer ham til Keita Mori, en immigrant fra Japan. Snart væves fortid og nutid ind i hinanden blandet med uforklarlige hændelser. Selvom Mori virker harmløs, går det langsomt op for Thaniel, at der er noget mystisk over ham. Da fysikeren Grace Carrow blandes ind i Thaniels liv, må han vælge mellem fornuft og følelse.

Det første, der faldt mig ind, mens jeg læste, var finurlig. Det er en ganske fin beskrivelse af bogen, der blander historisk fiktion med magisk realisme og traditionsrige Japan med victorianske England. Det finurlige forekommer især i forhold til Moris opfindelser, herunder den mekaniske blæksprutte Katsu, der elsker at bo i Thaniels skuffe. Romanen er charmerende, specielt med hensyn til dens karakterer, der er elegant skildret med så megen psykologisk dybde, at de fremstår som hele mennesker.
Pulley mestrer i den grad sproget og fortæller løbende handlingen ud fra lyriske greb som musik og farver. Thaniel er eksempelvis i stand til at se farver, når folk taler. Pulley er i stand til at slå en scene og en stemning an, om denne så er humoristisk, kritisk eller gådefuld. Hun beskriver tiden levende for læseren og lader en samfundskritik komme op til overfladen, uden at den bliver for tung.

Når det så er sagt, er der desværre nogle elementer, der gør, at læseoplevelsen ikke sniger sig op på et højere antal stjerner. Til trods for, at Pulley skriver virkelig fængende og interessant, så bliver handlingen, i sit forsøg på at være gådefuld, i stedet forvirrende og til tider tung. Det gjorde, at det tog mig både lang tid at komme rigtig i gang med den, blive fanget af den og læse den færdig. Og det er ærgerligt, når nu Pulley kan noget med sprog og stemning. Derudover er der som sådan ikke nogen handling, og den handling, der er, starter først i sidste halvdel af bogen. Romanen er præget af dialog og beskrivelser og Thaniels ensformige liv, der først udvikler sig, da han møder Mori og Grace. Der tages da også nogle problemstillinger op, som er spændende og værd at læse om, men det gode ved romanen overskygges af forvirring og et lidt stillestående plot. Derfor kan jeg kun give The Watchmaker of Filigree Street tre stjerner. Selvom bogen lander på tre stjerner, vil jeg anbefale andre at læse den, om ikke andet så for Pulleys sprog og fantasi.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *