Datahelten af Benjamin Lamberth

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget


Forfatter: Benjamin Lamberth
Forlag: Byens Forlag
År: 2019
Sprog: Dansk
Sidetal: 212
Genre: Thriller


Stjerner: ⭐⭐⭐⭐


Peter har mistet sin datter, der kom under angreb på internettet. Det har efterladt ham uden mål eller mening og i et forsøg på at hævne sig, bliver han besat af ideen om at gå til analogt modangreb. Hans ekskone Sara og vennen Knud sporer hans mobil og leder efter ham. De ved ikke, hvad han har gang i, men er bange for at Peter ender med at gøre noget, han ikke kan komme tilbage fra.

Thriller er ikke en genre, jeg har læst meget, så det var lidt et sats for mig at læse Datahelten. Emnet om de sociale medier finder jeg dog ret interessant, især fordi jeg selv søger arbejde indenfor digital markedsføring. Derfor var jeg også skeptisk omkring bogens præmis og frygtede, at det ville blive endnu en af de der ’åh nej teknologi er dårligt, robotterne tager over’ prædikener. Men det var det ikke! Så jeg blev positivt overrasket over bogen.

Det vigtigste i en thriller må være spændingen, og her formår Datahelten at være med fra start. Som læser bliver vi kastet ind i den skæbnesvangre nat, hvor Peter udfører sin mission. Vi ved ikke helt, hvad planen er eller hvad der er sket med datteren, men stemningen er dyster fra både Peters synsvinkel og Sara og Knuds. Det fungerer også rigtig fint, at der er flere synsvinkler, så vi får lidt information fra begge sider og kan danne os et overblik langsomt, men sikkert. Peters handlinger stiger også i en spændingskurve, hvor der er mere og mere på spil, og det går fra at være creepy til mere dystert til sidst.

Karaktererne får ikke helt så meget opmærksomhed som plottet og spændingen, men der er gjort et forsøg med flere fine flashbacks, som giver et indblik i de forskellige relationer. Jeg kunne dog godt have brugt mere tid med datteren, da grundlaget for Peters mission lidt ender med at være underordnet og blot reduceres til en katalysator for hans vanvid.

Sproget er nutidigt og let, og tempoet er hurtigt, hvilket passer godt til handlingen. Bogen er opdelt i 5 dele navngivet efter Peters researchmapper, og kapitlerne er angivet med binære tal i stedet for 1,2,3… Det er nogle fine detaljer, som relaterer til bogens tema om den digitale verden og dens overtagelse af vores hverdag og personlig information. Det er et vigtigt og aktuelt emne, som stadig diskuteres. Hvor meget information må virksomheder have liggende om os? Hvornår bliver det moralsk forkert at markedsføre så specifikt, som man kan? Er det til gode for forbrugeren eller? Hvem får i sidste ende mest ud af det?

Jeg er helt klart fortaler for internettet og digitalisering, da teknologien gør verden mindre og hjælper med at gøre rigtig meget en del nemmere for os, men jeg er også klar over, at man altid skal være kritisk og veje det etiske med i det man laver, hvad end man sidder og udvikler den næste ansigtsgenkendelsesteknologi eller bare skriver SoMe opslag for en mellemstor virksomhed.

Alt i alt er Datahelten en kort succesfuld thriller med nok mysterie og spænding til at holde læseren fanget og med et aktuelt tema, der sætter spørgsmål, vi alle bør huske at tænke over.

– Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *