Mindelandet 1: Dronningernes erindringer af Line Wenzel

Forlag: Tellerup
År: 2019
Sidetal: 296
Sprog: Dansk
Genre: Fantasy, YA


Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐


Prinsesse Tellas fødselsdagsfest tager en dramatisk drejning, da Melina, en udstødt adelig og forhenværende ven af dronningen, dukker op med store krav og trusler. Melina kender til fortiden og vil afsløre den, hvis ikke dronning Leonora føjer sig. Men dronningen ved ikke, hvad det er, Melina ved, da Leonora har opgivet sine minder for at udføre magi. Det er derfor nu op til Tella at rejse ud for at finde dronningernes erindringer.

Jeg var ret spændt på at læse første bog i den nye serie Mindelandet, da min kæreste havde læst bogen først og ikke opgav halvvejs igennem! Han har lidt høje standarder… Selvom jeg nu også synes, jeg har det. Men Dronningernes erindringer levede op til mine forventninger, og jeg glæder mig til at læse videre i serien.

Bogen følger kort fortalt Tellas rejse ud i landet Sunira i sin søgen efter de hemmeligheder, som hendes mor har glemt. Hun møder både venner og fjender, lærer at kæmpe med og uden magi, og får øjnene op for dele af landets historie, som hun ikke før kendte til. Sunira virker til at være et typisk middelalderagtigt fantasyland, og det spændende i verdensopbygningen finder vi i, hvordan magien fungerer. For at bruge magi skal man ofre et minde, og jo større en magisk bedrift, jo vigtigere et minde skal man bruge. Det er en original ide, som kan udfoldes på flere måder. At magiens pris er ens minder, giver rigtig mange spændende muligheder for både, hvad Tella kan finde i fortiden, og hvilke valg hun kan komme ud for i fremtiden. Det fungerer også som en underliggende tematik for bogen, der behandler især behovet for og konsekvenserne af at holde hemmeligheder. Det eneste jeg synes kunne være gjort bedre var klimakset. Det gik lidt for hurtigt, og Melinas motiver for sine handlinger stod mig en anelse uklart.

Tella er en meget sympatisk hovedperson. Trods hendes royale afstamning virker hun nede på jorden og ikke snobbet eller forkælet, men man kan stadig mærke, at hun er vokset op i et beskyttet miljø. Især er der meget, som hun slet ikke ved omkring sit eget land, til dels fordi hun aldrig rigtig har været derude blandt folket før, og så fordi hendes mor har mange hemmeligheder. Dronningen får ikke så mange scener, men der er et tidspunkt, hvor Leonora og Tella sidder sammen og får åbnet lidt op om fortiden, som jeg syntes var virkelig fint skrevet og som føltes ægte.
Tella får også to rejsekammerater, Tatine og Dristan, som jeg lynhurtigt kom til at holde af. Især Dristans og Tellas dynamik faldt jeg for, og de fik mig flere gange til at smile. Dem glæder jeg mig meget til at lære mere om, og jeg må indrømme, at det nok netop er de tre karakterer, der får mig op på fem stjerner. Jeg vaklede nemlig lidt mellem fire og fem, mest på grund af klimakset, men et godt persongalleri trækker bare ret meget op hos mig personligt.

Sprogligt flyder historien fint, og karaktererne har deres egne stemmer. Det eneste jeg ellers lagde mærke til var, at dialogen enkelte gange er fortalt til læseren i stedet for at være skrevet ud som replikker. Det er ikke en dårlig ting i sig selv, men mere en smags sag.

Så hvis du er fantasyelsker, sætter pris på gode karakterer ligesom jeg og synes magisystemet med minder lyder interessant, så tøv ikke med at gå i gang med Mindelandet-serien.

– Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *