Jeg ser dig

Jeg ser dig af Michella Rasmussen

Forfatter: Michella Rasmussen
Forlag: Tellerup
År: 2018
Sprog: Dansk
Sidetal: 320
Genre: YA, kærlighed, realisme

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Augusta føler sig usynlig og udenfor. Hun er startet på gymnasiet i samme klasse som sin bedste veninde Frederikke, men hvor Frederikke passer perfekt ind og tilmed har venner fra sin danseklasse, har Augusta ingen andre. For at spare penge op til en sommerhustur sammen med Frederikke får Augusta et job som tutor for den nyligt blinde dreng Oliver. De får ikke ligefrem det bedste førstehåndsindtryk af hinanden. Men der er noget ved Oliver, som er anderledes. På en måde ser han Augusta, som ingen andre gør.

 

Jeg ser dig er en virkelig vellykket ungdomsbog. Den kommer rundt om rigtig mange af de tanker og problematikker, som man som ung grubler over. Hovedplottet kredser om Augusta og Olivers spirende venskab og kærlighed, men der bruges også en del tid på Augusta og Frederikkes smuldrende venskab, Augustas fremtidsdrømme og Olivers tilvænning til tilværelsen som blind samt hans forhold til sin ekskæreste. Jeg synes, der var en god balance i plottrådene, og de væves også fint ind i hinanden. Ekskærestedramaet var måske til tider lidt ekstra dramatisk, men ikke sådan så det føles urealistisk for et teenagedrama.

 

Jeg kunne nemt relatere til Augusta og hendes følelse af at være usynlig og udenfor alle de andre i klassen. At se sin bedste – og eneste – ven langsomt forsvinde fra en og tilbringe tid sammen med andre, som man aldrig selv kan blive venner med. Det er ikke rart. Også hendes tvivl om fremtiden var troværdig. Så længe hun kan huske, har hun gjort, hvad hendes forældre mente var det bedste. Eller hvad Frederikke har trukket hende med til. Men hvad vil hun egentlig gerne selv? Hvad brænder hun for? Det hjælper tiden med Oliver hende med at finde ud af. Oliver, synes jeg også, var en sympatisk karakter. Han er vred over sin situation, til tider modløs, men sammenspillet med Augusta fungerer rigtig godt. Deres fælles begejstring over filmmusik og klassiske komponister fik mig ofte til at smile.

 

Bogen er godt skrevet, med den helt rette balance mellem indre tanker, replikker og ydre beskrivelser. Især synes jeg snefnugsmetaforen, som starter og slutter bogen, var virkelig fin. Den indrammede temaet om ensomhed og rejsen mod at finde sig selv og sin plads i verden. Så hvis du er til gode ungdomsbøger om kærlighed, venskaber og fremtidsdrømme med den helt rette balance af sødme og drama, så kan jeg varmt anbefale Jeg ser dig.

– Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *