Genvejen af D.S. Henriksen

Genvejen af D.S. Henriksen

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget 2 Feet Entertainment

Forfatter: D.S. Henriksen
Forlag: 2 Feet Entertainment
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 130
Genre: Gys, ungdom

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Genvejen udspiller sig i 1985, hvor de fire venner Bertram, Freya, Julius og Kian en sommeraften beslutter sig for at skyde genvej ind over en sær, gammel kirkegård. Hele dagen har Freya brugt sin livlige fantasi på at fortælle uhyggelige historier, og mens mørket og stilheden sænker sig omkring dem, er det, som om hendes historier bliver mere og mere virkelige og den øde kirkegård og skoven omkring dem mere levende.

Der bliver ret hurtigt lagt op til masser af uhygge i den ellers ret så korte bog, og jeg synes faktisk, at både længde og handling er en rigtig god kombination. For mig virker det nemlig ret mareridtsagtigt, og det lidt hurtige tempo er blot med til at understøtte den mere drømmeagtige (af den uhyggelige slags) fornemmelse, man får undervejs. Derfor er længden også rigtig god, fordi det derved føles mere som et mareridt.

Genvejen er en både mørk og dyster fortælling, der passer ret godt til den unge aldersgruppe, som historien primært er henvendt til. Det betyder dog ikke, at voksne ikke også kan få glæde af historien – jeg var i hvert fald fint underholdt! Det er særligt sproget og handlingen, der gør, at historien passer godt til aldersgruppen. For sproget er let og ligetil, ligesom fortællingen er bygget overskueligt op, så selv dem, der ikke er de helt store læseheste, nemt kan følge med og få glæde af historien.

I fortællingen møder vi de fire venner Bertram, Freya, Julius og Kian. Bertram, der har taget 6. klasse om og bor alene med sin far, der til tider drikker lidt for meget. Freya, der er forholdsvis ny i klassen og har en ret så levende fantasi. Julius, der kommer fra et advokathjem med faste spisetider, og som måske vejer lidt for meget. Og Kian, en splejset nørd med briller, der er lidt lun på Freya. De fire karakterer er troværdige og ganske fint skildret.

Der er et godt flow i både handling og dialogerne mellem karaktererne, og det lykkes forfatteren at skabe den helt rigtige dystre stemning, der er lige på grænsen mellem fantasi og virkelighed. Kirkegårde er naturligt et lidt mere uhyggeligt sted og krydret med Freyas uhyggelige historier, er der ikke noget at sige til, at skyggerne godt kan føles lidt lange, stilheden lidt knugende og omgivelserne levende. Men i sidste ende – mon ikke, det er fantasien, der løber af med dem? Eller er der virkelig noget, der bevæger sig i skyggerne? Ingen ved det, heller ikke læseren, og det er ret fedt. Det her med at sidde tilbage med en følelse af, om det er virkeligheden eller ren forestilling. Og det bygger forfatteren meget godt op. 

Genvejen er velskrevet og byder således på både spænding og uhygge, hvor man som læser bliver grebet med det samme – især grundet den lettere uhyggelige stemning, der langsomt kryber frem blandt siderne. Her er tale om en stemningsfuld gyser, der behandler emner som forelskelse, forskellighed og ikke mindst det, der gemmer sig i skyggerne, når fantasien for alvor kommer op i gear, eller når virkeligheden viser sig i al sin rædsel – hvad er virkelighed og fantasi her? Det må være op til læseren at bedømme 😉

– Camilla

En tanke om “Genvejen af D.S. Henriksen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *