Vi var løgnere af E. Lockhart

Vi var løgnere af E. Lockhart

Forfatter: E. Lockhart
Forlag: Høst & Søn
År: 2013
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Sidetal: 229
Genre: YA

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Vi var løgnere følger Cadence, der, den sommer hun fylder 18, vender tilbage til den ø, hvor hendes familie har tilbragt de sidste mange somre sammen. Men noget dette år er anderledes, og Cadence er ikke helt den samme. Hun har været ude for en ulykke, men husker ikke noget, og alle omkring hende siger intet om det. Historien er om en gruppe overklasseunge, der sammen fordriver tiden om sommeren, men denne sommer tager deres venskab en helt uventet drejning.

Jeg ved godt, at jeg er ret “late to the party” med min læsning og anmeldelse af E. Lockharts populære YA-roman. Men det var først sidste år, jeg blev gjort opmærksom på dens eksistens, da en kollega anbefalede mig at læse den, og jeg må sige, at jeg er virkelig glad for, at hun gjorde det. For hold da op en historie! Jeg slugte den på ingen tid, og selvom det efterhånden er nogle måneder siden, jeg læste den, så sidder læseoplevelsen stadig helt frisk i hukommelsen.

For det første så var Vi var løgnere ualmindeligt spændende og gribende, hvorfor jeg blev revet med lige fra første side og var fanget indtil slutningen. En slutning, der i den grad var overraskende og efterlod mig en smule WTF, da det gik helt op for mig, hvordan det hang sammen. Jeg må indrømme, at der undervejs var lidt hints til den fulde sammenhæng, og jeg havde tænkt noget i stil med den egentlig handling, uden at ramme det lige på kornet. Så det kom stadig som en overraskelse til sidst. Det er noget af et plottwist, som den byder på.

Og netop dette komplimenteres af Cadences manglende hukommelse, de små huller hist og her i historien samt følelsen af hende som en til tider utroværdig fortæller. Det fungerer virkelig godt. Og som Cady husker mere og mere, så gør læseren også, sådan så handlingen afdækkes for begge parter på samme tid.

Plottet er fortalt fra Cadences synspunkt og i jeg-fortæller, hvilket i den grad hjælper på læserens indlevelse i bogen. For netop som jeg har skrevet tidligere, så bliver det hele afsløret for hende og læseren samtidig. Og det giver historien en helt anden dimension. 

Selvom der i fortællingen undervejs var ting, der ikke helt gav mening, så gør de til sidst, når det hele afsløres, og det er virkelig en kunst, som E. Lockhart her viser. Vi var løgnere er således både velskrevet og let fortalt. Og den er klart en læsning værd, hvis du ligesom mig, endnu ikke har fået den læst. Jeg kan i hvert fald 100% anbefale den!

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *