1900: Et århundredes tusmørke af diverse

1900: Et århundredes tusmørke af diverse forfattere

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra 2 Feet Entertainment

Forfattere: Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow og Jonas Wilmann
Forlag: 2 Feet Entertainment
År: 2022
Sider: 287
Sprog: Dansk
Genre: Gys

Stjerner: ⭐⭐⭐ 

1900: Et århundredes tusmørke er en antologi bestående af 10 gysernoveller fra hvert årti i 1900-tallet. Her tages læseren med på en gysende rejse gennem et århundrede præget af myter og overtro, seancer, pandemier, psykiatriske hospitaler, verdenskrige og meget meget mere. Det er en antologi, der præsenterer de mørkeste afkroge af menneskets liv og sind, og der lægges i den grad i kakkelovnen til noget af et århundrede!

Jeg synes altid, det er lidt sværere at anmelde antologier, fordi helhedsindtrykket for mig ikke er helt det samme som i romaner. Netop fordi det er en samling af forskellige ideer og historier og dermed også forskellige skrivestile. Men der var ingen tvivl om, da jeg hørte om samlingen, at det var en, jeg skulle læse. Det er jo trods alt gys 😉

Ideen er god. Jeg synes bestemt, det kan noget at tage udgangspunkt i et århundrede og så fortælle små historier fra hvert årti – alle med fokus på det dystre og de mørke afkroge af menneskets psyke og naturligvis gyset. Og det kan bestemt også noget, at det er forskellige forfattere med hver deres bud på et årti, for det giver noget mere diversitet til samlingen. Og det synes jeg egentlig fungerer ganske fint. Faren ved sammensætte så forskellige skrivestile kan selvfølgelig være, at det kommer til at føles en smule usammenhængende og ikke helt med samme flow, som var det en roman. Det synes jeg egentlig, at 1900: Et århundredes tusmørke kommer ganske udmærket udenom. For på en eller anden måde komplimenterer historierne hinanden, og selvom det godt kunne mærkes, at nu var det en ny forfatter og skrivestil, så gav det et frisk pust.

Nogle af novellerne er mere præget af vold og blod, mens andre er mere subtile. Og personligt er jeg mere til det subtile gys, fordi den for mig kan noget andet (og bedre). Den der uvidenhed er klart mere skræmmende end et blodtørstigt monster, hvis du spørger mig. Uvidenheden er der naturligvis i alle noveller, men i mange af dem kun ganske kortvarigt. 

Jeg kender i forvejen flere af forfatterne fra andre værker og har været ret begejstret for deres tidligere historier. Så det var lidt med en forventning om, at deres historier i hvert fald da kun kunne være gode – og jeg blev ikke skuffet. Men jeg må så også sige, at jeg synes, de andre bestemt også har styr på deres håndværk.  

Så hvorfor kun 3 stjerner til 1900: Et århundredes tusmørke?

Ja, den har jeg også lidt svært ved at sætte fingeren på. Umiddelbart synes jeg, at samlingen er ganske fin, historierne gysende på hver deres måde og ideen bag godt fundet på. Alligevel er der bare et eller andet, der får mig til at holde den på det antal stjerner i stedet for at give en højere karakter. 

På trods af det synes jeg bestemt, at du bør læse den, hvis du er til gysergenren. Og hvem ved. Måske tænker du helt anderledes om den end jeg 😄

– Camilla

En tanke om “1900: Et århundredes tusmørke af diverse forfattere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *