Stencirklen af Elly Griffiths

Stencirklen af Elly Griffiths

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Gads Forlag

Forfatter: Elly Griffiths
Forlag: Gads Forlag
År: 2022
Sider: 345
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Genre: Spænding, krimi

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐ 

Stencirklen er 11. bind i den populære krimiserie om arkæologen, Ruth, og kriminalkommissær, Nelson. Denne gang trækker efterforskningen pludselig tråde tilbage til den allerførste sag i første bog, som Nelson og Ruth var på sammen, hvor de fandt skelettet af et barn. Der er nemlig, i forbindelse med en ny udgravning i Saltmarsken, blevet fundet et skelet af, hvad der viser sig at være en 12-årig pige, der forsvandt for 30 år siden. Mens Nelson forsøger at opklare mordet for mange år siden, sker der ting, som minder om første sag – men morderen fra dengang er død, eller er han?

Det er for mig jo altid et herligt gensyn med Ruth og Nelson, når der kommer nyt i serien fra Elly Griffiths – men det er ved at blive sværere og sværere at finde på noget “nyt” at sige om bogen hver gang haha 😆 

Det er en ret solid serie, som Griffiths har fået skabt, hvor man som læser ikke kun glæder sig til at høre, hvordan det står til med Ruth og alle de andre, men hvor man også læser med for spændingens skyld. For det er spændende. Hver gang. Måden, hvorpå spændingen opbygges stødt og roligt og til sidst efterlader en på kanten af sofaen, mens man venter på at høre, hvem morderen er, og hvordan det hele hænger sammen. Og spændingen er altid omgivet af den helt rigtige stemning, der kun er med til at forstærke og fastholde interessen. Det er jo bestemt også tilfældet med Stencirklen.

Selvom det er 11. bind (😱), og man kunne fristes til at tro, at det bare er det samme om igen, og der ikke er noget nyt på spil, så er det ikke helt tilfældet. For jo, det er måske nok samme udgangspunkt, samme sprog, karakterer og opbygning, men der sker jo også nyt. Og jeg tror, at grunden til, det aldrig føles kedeligt eller ens, er, at bøgerne i serien i høj grad også er karakterdrevne – og der sker jo altid nyt i karakterernes liv, hvor de både udvikler sig m.m. Samtidig er universet så genkendeligt, at man blot glæder sig til at læse videre, når der kommer et nyt bind. Sådan havde jeg i det hvert fald også denne gang, da Stencirklen landede i min postkasse.

Historien er letlæselig og hurtigt læst, og det overrasker mig lidt hver gang, hvor hurtigt jeg egentlig får dem læst, for siderne vender jo nærmest sig selv, når jeg først får sat mig ned med bogen.

Der sker en masse nyt i Stencirklen, og Ruths liv bliver om end endnu mere kompliceret (ingen spoilers). Jeg er ret glad for, at bogen ikke kun er plotdrevet, men også handler meget om karaktererne og deres indbyrdes forhold, fordi jeg synes, at det giver meget mere til historien. Bare forestil dig, hvis Griffiths serie med 11 bøger udelukkende havde handlet om plottet – det havde jo på ingen måde været det samme. Og det er noget af det, jeg synes, er så specielt ved serien om Ruth og Nelson, og noget, der virkelig fungerer og klæder bøgerne.

Endnu en gang har Griffiths altså begået en både velskrevet og spændende roman, hvor der er noget på færde, og hvor man venter spændt på at finde ud af, hvordan det hele hænger sammen.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *