Selskabet af Sarah Penner

Selskabet af Sarah Penner

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra HarperCollins Nordic

Forfatter: Sarah Penner
Forlag: HarperCollins Nordic
År: 2023
Sider: 358
Sprog: Dansk
Original sprog: Engelsk
Genre: Mystik, spænding

Stjerner: ⭐⭐⭐ og 1/2

Selskabet møder vi Lenna, der er taget hele vejen fra London til Paris for at få svar på sin søsters død hos den anerkendte spiritualist Vaudeline D’Allaire. Men for at få de svar, hun så desperat søger, må hun blive Vaudelines assistent og lære mere om det okkulte og ånder.

Midt under en seance kaldes Vaudeline til London for at opklare et højprofileret mord, og Lenna følger med. Her skal Vaudeline via en seance forsøge at få den døde i tale og finde ud af, hvem der slog ham ihjel. De to kvinder begynder dog langsomt at mistænke, at de måske selv er med i en forbrydelse – med livet som indsats. Kan de nå at opklare mordet, inden de bliver de måske bliver de næste ofre?

Det er første gang, jeg læser noget af Sarah Penner, men jeg kan godt mærke, at jeg simpelthen bliver nødt til at læse hendes bog Giftmagersken også. Både den og Selskabet har jo desuden de mest indbydende forsider længe 🤩

Selvom jeg er forholdsvist begejstret for denne roman, så er det altså desværre ikke 5’er. Og heller ikke helt en 4’er. Men det er lidt svært at sætte ord på hvorfor – for synes egentlig, det er godt skrevet, der er interessante karakterer, og plottet er spændende. Men jeg sad nok bare tilbage med en følelse af, at den ikke helt var der.

Selskabet foregår i slutningen af 1800-tallet, hvor det okkulte og spiritualiteten havde sin storhedstid, og jeg synes, perioden fungerer rigtig godt som underliggende stemning til handlingen. Historien fortælles af Lenna, mens vi følger hendes forsøg på at overkomme det logiske og tro på det okkulte, mens hun lærer mere om sidstnævnte og kommer tættere på svarene omkring sin søsters død. Undervejs er der dog også kapitler fortalt af en Mr. Morley, som er ham, der har sendt bud efter Vaudeline. Undervejs går det dog hurtigt op for læseren, at han ikke har helt rent mel i posen og måske endda også ved mere, end han giver udtryk for. Og her skiftes faktisk også mellem fortælletype, hvor Lennas kapitler er i 3. person, er Morleys i 1. person, og det gør altså noget for hans troværdighed og hele fortællingen, at hans narrativ er i jeg-form. Dette er med til at tydeliggøre hans utroværdighed, hvilket på den ene side måske godt kan afsløre for meget, men på den anden side er det også spændende, fordi vi læsere ved noget, som karaktererne ikke ved, og fordi vi venter på den kommende afsløring.

Umiddelbart fungerer det her skift mellem fortællerne ret godt. Først og fremmest fordi vi kommer langt mere omkring og får større indblik i tanker og motiver, men også den bagvedliggende historie, som Lenna ikke kender til. Det giver derved noget mere til historien og handlingen og opbygger langsomt den her “skurk” i fortællingen. Men det tager måske også lidt af selve spændingen ved afsløringen under seancen til sidst, da vi som læser jo allerede har gættet, hvem the bad guy er. Men det er bare sådan, det er, når man stilistisk set vælger at lade skurken fortælle også, og bundærligt så fungerer det altså meget godt heri.

Selvom jeg synes, at Selskabet er godt skrevet, så kan det måske til tider føles som lidt tung læsning, hvor der nogle steder er lidt meget at forholde sig til – særligt i beskrivelserne af, hvordan det spirituelle m.m. fungerer.

Til gengæld synes jeg, at karaktererne er virkelig interessante, og jeg kan ret godt lide, at der er lidt LGBTQIA+ heri. Det giver altså noget andet til historien, og her kan jeg godt lide, at det er meget sublimt og stilfærdigt, og ikke noget vildt og voldsomt, for det gør også, at det ikke bliver et “bærende” element, eller noget, der fylder meget. Kærlighed er kærlighed, uanset form, og behøver ikke blæses op bare fordi.

Så hvad er det egentlig, jeg prøver at sige med min anmeldelse af Selskabet? 😆

Jo, her er altså tale om en ganske sublim historie om et spændende emne og med stærke karakterer, hvor narrativerne skifter for at skabe spænding og give noget utroværdighed, og det fungerer alt sammen efter planen.

Og jo, den er bestemt en læseoplevelser værd, selvom den måske ikke helt var oppe at ringe for mig – for det er på ingen måde en dårlig bog!

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *