Pigen med det regnvåde hår af Teddy Vork

Pigen med det regnvåde hår af Teddy Vork

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Forlaget Calibat

Forfatter: Teddy Vork
Forlag: Calibat
År: 2023
Sider: 259
Sprog: Dansk
Genre: Gys, Børn & Unge

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Pigen med det regnvåde hår handler om 13-årige Gustav, der efter forældrenes skilsmisse bor en uge hos dem hver på skift. En dag efter skole støder han pludselig på en pige med regnvådt hår i sin fars opgang, men der er tilsyneladende ikke andre, der kan se hende. Hun føles “forkert”, og da hun forsvinder, ånder Gustav lettet op. Til hun dukker op igen, en etage tættere på, hvor han bor. Det er, som om hun nærmer sig hans lejlighed. Nærmer sig ham.

Pigen med det regnvåde hår er en vaskeægte spøgelsesroman om gamle handlinger, der ønskes opklares, og hvor spøgelset forsøger at fortælle vores hovedperson noget meget vigtigt. Og igen har Teddy Vork altså præsteret en velskrevet og nærværende historie, hvor der er skruet op for uhyggen, og gyset kommer helt tæt på.

Noget af det, jeg rigtig godt kan lide her, er den simple, men ret virkningsfulde detalje i forhold til, hvem der kan se pigen. Noget, som vores hovedperson og hans venner også lidt selv kommer ind på. De har oplevet eller oplever på det tidspunkt noget trist, hvorfor de pludselig kan se pigen, selvom de måske ikke kunne det i starten.

Vork er virkelig god til at fremkalde uhygge, og bare det, at pigen står i opgangen uden at bevæge sig, er uhygge nok i sig selv her. For det er skildret sådan, at det ikke er svært at forestille sig, hvor forkert hun føles, eller hvor uhyggeligt det må være pludselig at stå ansigt til ansigt med en skikkelse, der ikke burde være der. Og her er børnenes skræk utroligt godt skildret. 

Både Gustav, Elijah og Becca træder levende frem, og som skilsmissebarn har jeg ikke svært ved at sætte mig ind i, hvordan Gustav har det, eller hvor svært det er for ham ikke at have lyst til at være hos sin far længere, fordi pigen er der. Det er meget troværdigt og realistisk, og det giver lige et ekstra lag til handlingen og skaber en kontrast til uhyggen og det overnaturlige i form af spøgelset.

Selve plottet er velskrevet og godt fundet på. For der er mere til Pigen med det regnvåde hår end blot spøgelset. Og det bliver pludselig op til vores tre hovedpersoner at opklare, hvorfor pigen er i opgangen, og hvad det er, hun prøver at fortælle.

Det er samtidig let fortalt, så det er nemt for målgruppen at følge med, men også leve sig ind i de oplevelser, som Gustav, Elijah og Becca har. 

Pigen med det regnvåde hår er en spændende og velspunden gyser, og selvom den nok primært henvender sig til børn og unge fra 12-13 år, så var jeg også underholdt undervejs. Han kan altså noget ham Vork, når det kommer til gys – uanset aldersgruppe.

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *