Bogen Solitaire står ovenpå andre bøger af Alice Oseman ved siden af en grøn plante

Solitaire af Alice Oseman

Forfatter: Alice Oseman
Forlag: HarperCollins
År: 2014 / 2020 (opdateret)
Sprog: Engelsk
Sidetal: 390
Genre: YA / ungdomsbog

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Tori Spring er 16 år og kronisk pessimist. Hun kan bedst lide at sove, blogge og se film – og ønsker for alt i verden ikke at interagere med andre mennesker. Engang havde hun venner, engang var hun rimelig glad og tilfreds, men sådan er det ikke længere. Og hun er faktisk ret ligeglad. En dag kommer Michael Holden ind i hendes liv og prikker til hendes forståelse af sig selv og andre. Samtidig laver en mystisk gruppe kaldet Solitaire pranks på skolen, og de har måske et budskab tættere på Tori end hun tror.


Solitaire
er en angsty teenage ungdomsroman, der nemt kan dele vandene. Enten relaterer man til Tori eller også gør man ikke. Derfor tror jeg, at bogen vil være en, man enten elsker eller hader. Jeg kunne se en masse af mit eget teenage selv i Tori, selvom jeg ikke kom helt ud i tovene som hende. Og derfor rammer bogen mig også nok til at den får fem stjerner.

Det er en bog, der berører ømtålelige emner som depression og selvmordstanker, men som også har stunder med glæde og håb. Tori er pessimist, sortseer og hader af de fleste andre mennesker. Hun har svært ved at se pointen med noget det meste af tiden og begraver sig under dynen med sin blog eller en film for at dulme tankerne. Michael er en excentrisk og energisk dreng, som dumper ind i Toris liv ud af ingenting. Og hun ved faktisk ikke helt, om hun synes om ham eller hader ham. Michael har dog mere under overfladen, og Tori lærer da også, at de andre teenagere omkring hende hver især kæmper med deres.

Kemien mellem Tori og Michael er rigtig god, og selvom omdrejningspunktet for bogen ikke er romance som sådan, så fylder deres forhold som venner en hel del alligevel. Jeg kunne også ret godt lide Toris ven Becky, som især til slut i bogen får lov at shine.

Hele mysteriet om Solitaire, der laver pranks på skolen, som bliver vildere og vildere, fungerer egentlig ret godt som ramme om historien. Det er med til at skabe et udefrakommende element i historien, som kan stå i modsætning til Toris indre tumult.

Solitaire
er skrevet i et let og ungdommeligt sprog. Korte sætninger og kapitler skaber hurtig fremdrift, og bogen er derfor også hurtigt læst. Alt i alt en god ungdomsbog fra Alice Oseman, men også en som kan dele vandene i forhold til Tori som karakter. Og kommer man direkte fra Heartstoppers sukkersødme, skal man lige være forberedt på toneskiftet!

– Marin