I skyggen af Udgårdsø af C.C. Thybro

I skyggen af Udgårdsø af C.C. Thybro

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra ReadDieRepeat

Forfatter: C. C. Thybro
Forlag: ReadDieRepeat
År: 2023
Sider: 598
Sprog: Dansk
Genre: Gys

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐ og 1/2

I skyggen af Udgårdsø følger vi Adam Winther – en mand, der tilsyneladende kan finde alt. En gruppe unge amerikanske turister er forsvundet under deres spøgelsesjagt rundt i Europa, og det sidste sted, de tog hen, var den lille ø Udgårdsø. Adam bliver hyret til at finde dem, men det eneste, han finder på øen, er et tabt kamera med en grynet optagelse. Han slår sig sammen med Rosemarie Udgaard, der er vokset op på øen, i håbet om at finde ud af, hvor amerikanerne er forsvundet hen og samtidig komme til bunds i mysteriet om øens forsvundne. For det er nemlig en almindelig kendt sandhed, at alle før eller siden forsvinder på Udgårdsø – der er bare ikke nogen, der gør noget eller tør bryde tavsheden om, hvad der foregår. I takt med at Adam og Rosemarie kommer tættere og tættere på sandheden, træder skyggerne dem i hælene, og spørgsmålet er, om de nogensinde kommer levende af øen igen.

Og med det er stemningen ligesom lagt for handlingen i I skyggerne af Udgårdsø. Her er tale om en interessant og veludført, slowburn af en gyser, der er utrolig svær at lægge fra sig, når først man er kommet i gang. Men det er også en fortælling, hvor bogens atmosfære siver ud af hver eneste side. Kulde, mørke og tåge er allestedsnærværende i handlingen, og det bliver kun mere fremtrædende, som man kommer længere og længere ind i bogen. At man sidder på den anden side og næsten selv kan mærke kulden trænge ind i alle kroge og føle skyggerne iagttage en… Det er altså fremragende og helt eminent, at Thybro er lykkedes med at fremkalde den følelse hos læseren også og lade det trænge så tydeligt igennem.

Det kræver sin forfatter at fastholde spændingen på knap 600 sider og samtidig sikre, at stemningen holdes, men det er virkelig lykkedes for Thybro, der har begået en velskrevet og skarp fortælling. På intet tidspunkt føler jeg, at historien er for lang. Snarere at den på trods af sin længde er skåret ind til benet og har alt det med, som er nødvendigt for at uddybe historien og karaktererne og samtidig sikre, at atmosfæren er lige dele kold, mystisk og uhyggelig. Hele vejen igennem holdes fokus på de forsvundne mennesker, og alligevel er der også plads til at uddybe lidt mere omkring Adams historie, springe mellem fortid og nutid og blive klogere på, hvad Udgårdsø og ikke mindst beboerne der er for en størrelse. Som siderne vender sig, udfolder sig en kompleks og detaljeret verden, der er så fornemt skildret. 

I I skyggen af Udgårdsø møder vi naturligvis et væld af karakterer, og det er klart, at vores hovedpersoner Adam, Rosemarie og endda Runa står allertydeligst frem. Alligevel fremtræder de alle interessante og skarpe, så de trækker læseren med ind i historien og gør os nysgerrige efter at læse mere og lære dem bedre at kende. De er veludviklede og bidrager kun til at skabe en endnu mere engagerende, medrivende og dybdegående fortælling. 

Handlingen i I skyggen af Udgårdsø fortælles gennem forskellige karakterer og ikke mindst tidslinjer. I begyndelsen kan det måske være lidt svært at følge med og holde styr på, hvor vi er henne i handlingen, og hvem der fortæller. Men det hjælpes heldigvis på vej af en dato, der indleder hvert kapitel, og et persongalleri i starten af bogen. Springene mellem karakterer og tidslinjer giver også mere dybde til historien. Man får en større forståelse for karaktererne, som fortællingen handler om, men man får også et større indblik i, hvad der reelt set foregår på øen, og hvad der er gået forud for den nutidige handling.

Det flettes alt sammen flot sammen til sidt, hvor der bindes en fin sløjfe på det hele, og samtidig åbnes op for et, måske, endnu mere skræmmende scenarie. 

Personligt havde jeg ikke behøvet epilogen for at være ærlig. Cliffhangeren inden da fungerede nemlig virkelig godt og fik lige en til at tænke “Oh shit”. For mig at se, kunne handlingen sagtens være endt der. Især nu, hvor I skyggen af Udgårdsø er første bind i en kommende serie.

Alt i alt var jeg godt underholdt og synes bestemt, at C.C. Thybro har skrevet en fremragende, langsom (på den fede måde altså) og uhyggelig gyser, der er både velskrevet og interessant. Og se nu lige, hvordan bogens forside på fornem vis indkapsler hele atmosfæren, som siver ud af handlingen 🤩
Så selvom der gik lidt tid, før jeg endelig kom i gang med bogen, var I skyggen af Udgårdsø bestemt hele ventetiden værd!

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *