Bogen Tilflytterne står på en træstub blandt grønne blade

Efter krigen om solen 1: Tilflytterne af Elisabeth Hjartdal

Forfatter: Elisabeth Hjartdal
Forlag: Hi Reader
År: 2023
Sprog: Dansk
Sidetal: 420
Genre: Sci-fi, Young Adult

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐ og en halv

Solen blev destrueret i krigen mod Tilflytterne, der siden har overtaget magten på Jorden. Sofie er en af de få, der kan overleve i den verden, der er ladt tilbage. Men dusørjægere og patruljer fra millionbyen Heliopolis er altid på udkig efter mennesker som hende. Engle kalder de dem. For Sofies blod er værdifuldt, og Tilflytterne har indrettet en præcis og effektiv måde at udnytte det til fulde. 


Tilflytterne
er første bind i science fiction serien Efter krigen om solen. Det er en spændende start på en serie, der blander dystopi med sci-fi rumvæsner og så lige kaster en snert af magi ind. Vi følger Sofie, en 17-årig pige, der netop har mistet sin mor og må overleve i den barske verden alene fra nu af. Hun bliver dog ret hurtigt fanget af dusørjægere og sendt til Heliopolis i kløerne på Tilflytterne. Her møder hun for første gang andre Engle og må lære at overleve i et system, der ser hende udelukkende som en ejendel. 

Tilflytterne er skrevet i et let og moderne sprog. Den er nem at komme igennem og holder et rimelig stabilt spændingsniveau. Der var kun lige et par kapitler omkring midten, hvor jeg synes, vi ikke rigtig kom nogle vegne, men så kom plottet op i gear igen. Sofie lærer gradvist sandheden om, hvordan Tilflytterne udnytter Englene, og som læser føler man samme rædsel, jo længere man læser. Det fungerer rigtig godt til at holde spændingen oppe hele vejen igennem bogen.

Vi møder både et par venlige Tilflyttere og dem som nyder deres magt. De fleste af dem virker dog til at være ret ligeglade, da de jo netop blot ser Englene (og mennesker generelt) som nogen, der er under dem. Havran er den Tilflytter, som har ansvaret for Sofie, og vi lærer ham ret godt at kende igennem bogen. Han er en af de eneste, der ikke helt bryder sig om det de laver, men samtidig så gør han det jo stadig. Hans karakter illustrerer ret godt, hvordan man personligt kan tænke én ting rent moralsk, men alligevel føle at man ikke kan gøre noget for at ændre det. Fordi sådan er samfundet jo bare skruet sammen. 

Jeg håber, at vi i de næste bind igen kommer til at møde nogle af de Engle og Tilflyttere, vi lærte at kende i bind 1. Men jeg glæder mig også til at møde nye karakterer og udvide verdensopbygningen, som slutningen lægger op til.

Tematisk kredser Tilflytterne en del om autonomi og frihed. Sofie ønsker ikke bare at overleve, men at få lov til at leve sit liv på sine egne præmisser. Bogen sætter klasseforskelle på spidsen og lægger op til, at der er behov for et stort oprør, før tingene kan ændre sig.


Hvis du er til young adult dystopi og low sci-fi, så giv Efter krigen om solen et skud. Jeg vil i hvert fald gerne læse videre.

– Marin