Stonelegenderne: Den mørke side af skyggen af Danny H. L. Nielsen

Stonelegenderne: Den mørke side af skyggen af Danny H. L. Nielsen

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Books on Demand og Danny H. L. Nielsen

Forfatter: Danny H. L. Nielsen
Forlag: Books on Demand
År: 2021
Sprog: Dansk
Sidetal: 294
Genre: Gys, Sci-fi

Stjerner: ⭐⭐ og 1/2

Stonelegenderne: Den mørke side af skyggen møder vi de fire søskende, Marcus, Howard, Elza og Sara, der, mens deres far er på forretningsrejse, leger med kræfter, som de ikke helt forstår. Efter ritualet har de ændret sig, og deres far kan tydeligt mærke, at de ikke er de samme børn, som han forlod. Howard forsøger desperat at finde svar, mens de tre andre har fundet hver deres måde at håndtere det mørke, de fremkaldte, på. Men ikke uden konsekvenser. Gennem 130 år følger vi deres ulykkelige skæbner og kampen for at bekæmpe det mørke, der langsomt kryber sig tættere og tættere ind på dem. Vil det mon lykkes?

Da jeg først læste om bogen og plottet heri, tænkte jeg, at det tegnede rigtig godt. Den lød både spændende og dyster – lige som noget for mig. Desværre måtte jeg hurtigt erkende, at bogen ikke levede op til mine forventninger. Og det er virkelig ærgerligt, for den har ret meget potentiale. Det forløses bare ikke rigtig. 

Den mørke side af skyggen har egentlig et ret interessant og flydende plot med et ganske fint flow i fortællingen, hvor der lige sniger sig en snert af Lovecraft ind. Historien er da som sådan også ret fængende, når man først lige får kæmpet sig gennem de første mange sider, som er noget rodet i forhold til både handling, tid og karakterer. Derefter glider handlingen også langt bedre, hvor der også er en stigende spænding i handlingen. Plottet blander science fiction og gys på en ret interessant måde, og der er ingen tvivl om, at forfatteren har en forkærlighed for disse genrer, når han blander videnskab med okkultisme og klassiske gyserelementer.

Og det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at bogen allerede havde vundet lidt point hos mig ved at være dyster og sin brug af gys. Men der er desværre for mange andre ting, der trækker hele læseoplevelsen gevaldigt ned – i mine øjne i hvert fald.

Først og fremmest er der utroligt mange karakterer at holde styr på og ikke mindst rigtig mange skift undervejs, hvor det er nemt både at føle sig tabt og forvirret. Og det gør det ikke nemmere, at man ikke helt ved, hvilken tidsperiode handlingen foregår i. For her skifter det nemlig også – uden at man er klar over det. Det er især dette, der gør begyndelsen så svær at finde hoved og hale i, hvor det hele nærmest føles som en stor rodebunke uden ende. Det bliver bedre! Men jeg synes dog ofte, jeg alligevel sad tilbage og var lidt forvirret indimellem. Især fordi personerne i bogen både nævnes ved fornavn og efternavn, hvilket kun gjorde forvirringen større.

 

På trods heraf synes jeg nu alligevel, at de mange skift gav noget mere dynamik til handlingen og en langt dybere og bedre forståelse af både karakterer, tanker og handlinger. 

Jeg oplevede også en del sproglige fejl undervejs, som desværre trak min læseoplevelse af Den mørke side af skyggen gevaldigt ned. Jeg kan sagtens se gennem fingre med slåfejl hist og her, ligesom manglende eller forkert sat kommaer et par gange også er okay. Men jeg oplevede bare for mange af disse fejl, til at jeg kunne ignorere det. Bogen kunne i den grad have haft brug for en ekstra omgang korrektur, inden den blev trykt. For indimellem var det sproglige så grelt, at jeg sad tilbage uden helt at forstå meningen med sætningen.

 

Jeg synes egentlig, at Stonelegenderne: Den mørke side af skyggen på papiret havde masser af potentiale, og handlingen i sig selv kunne sagtens have sikret bogen en bedre karakter fra mig. Men det andet trækker simpelthen for meget ned, til at jeg kan give mere end 2,5 stjerner. 

– Camilla

 

En tanke om “Stonelegenderne: Den mørke side af skyggen af Danny H. L. Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *