Det låste rum af Elly Griffiths

Det låste rum af Elly Griffiths

Reklame: anmeldereksemplar tilsendt fra Gads Forlag

Forfatter: Elly Griffiths
Forlag: Gads Forlag
År: 2024
Sider: 347
Sprog: Dansk
Original sprog: Engelsk
Genre: Krimi, spænding

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐

Det låste rum er 14. bind i serien om Ruth Galloway og Nelson, og i denne foregår handlingen faktisk under corona-nedlukningen i 2020. Historien starter med et overraskende fund i Ruths forældres hjem, hvor hun er ved at rydde op i sin mors ejendele. Her finder hun nemlig et billede fra 1963 af hendes mor, taget ude foran Ruths hus i Norfolk. Den eneste ledetråd er teksten “Dawn 1963” på bagsiden af billedet, og Ruth vender hjem til sig selv fast besluttet på at løse mysteriet. Men så rammer Covid-19, og hun er tvunget til at blive derhjemme sammen med datteren, hvor en ny hverdag skal op at køre. Heldigvis har de fået en ny, sød nabo, Zoe, inde ved siden af. Imens er Nelson og hans team ved at efterforske en række formodede selvmord, hvor noget ikke helt stemmer. Har disse kvinder alle sammen begået selvmord, eller har nogen hjulpet dem på vej? 

Der foregår en hel del her i Det låste rum med både Nelsons og Ruths efterforskning, Covid-19 og ikke mindst den tilspidsede situation mellem Ruth og Nelson. Det er tydeligt at mærke, at noget snart sker, og Nelsons endelige valg er inden for rækkevidde. Og jeg begynder faktisk at tro mere og mere på, at valget ender med at blive truffet for ham, for han har tydeligvis meget svært ved at finde ud af, hvad han vil.

I forrige bind havde jeg et mindre rant over, hvordan jeg efterhånden er begyndt at miste interessen for historien og trekantsdramaet mellem Ruth, Nelson og hans kone Michelle. Fordi det bare kører i ring, og nogle gange kan det godt føles, som om dramaet fylder mere end selve opklaringen. Jovist, er jeg glad for kombinationen af karakterdrevede plots og efterforskning, men her fylder dramaet en tand for meget.

Når det så er sagt, så synes jeg dog alligevel, at den her lige er er lidt bedre Den sorte hund, hvorfor den faktisk også sniger sig op på en halv stjerne mere end forrige bind. Det skyldes nok især det relaterbare i historien i form af corona og nedlukningen for fire år siden. For nøj, hvor kan jeg huske, hvor ualmindeligt kedeligt det var, og hvordan det hele bare føltes som repeat af dagen før. Jo, det er måske nok også lidt kedeligt at læse om, hvordan Ruth gør sig klar til endnu en dag med undervisning hjemmefra, gåturene med Kate, og hvor svært det er at finde på ny underholdning til hende, men det rammer alligevel en, fordi man kan huske tiden under nedlukningen. Det gør historien meget mere autentisk og virkelighedstro, at Griffiths vælger at trække den tid ind i handlingen og lade den udfolde sig i det fiktive univers, hun har skabt.

Men hvad så med selve historien og plottet i Det låste rum? Det er skam spændende nok, og ikke mindst overraskende. I hvert fald den sag, Nelson arbejder på. For Ruths egen efterforskning er lidt givet på forhånd. Specielt fordi bagsideteksten lidt forærer sammenhængen væk, så man hurtigt lægger to og to sammen.

Som altid er det et kærligt gensyn med Ruth, Nelson, Cathbad og alle de andre, og Det låste rum er også en gedigen, velskrevet hyggekrimi til alle os, der trofast har læst med siden første bog. Har du endnu ikke givet dig i kast med serien om Ruth Galloway, kan jeg kun anbefale dig at komme i gang. Det er god, velskrevet underholdning, og måske bliver du ikke, ligesom jeg blev, lidt mættet undervejs 😆

– Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *