Bogen Ulvetunge holdes op foran et tæppe af røde og orange efterårsblade

Ulvetunge af Sam Thompson

Reklame: Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

Forfatter: Sam Thompson
Illustrator: Anna Tromop
Forlag: Straarup & Co
År: 2021
Orginalsprog: Engelsk
Sprog: Dansk
Sider: 197
Genre: Børnebog, Fantasy, Magisk realisme
Målgruppe: 11+

Stjerner: ⭐⭐⭐⭐⭐

Silas bliver drillet i skolen, fordi han er meget stille og har svært ved at tale med andre. En dag støder han på en såret ulv på vej hjem fra skole, og mødet leder ham til en forunderlig utæmmet skov, hvor dyrene taler. Ulvene er på flugt fra de magtsyge ræve og håber, at Silas kan være deres ulvetunge: Det menneske, der taler på vegne af ulvene.

 

Ulvetunge er en forunderlig og magisk børnebog, der med en subtil fantastisk atmosfære og magisk realistiske undertoner skaber et helstøbt univers på ganske få sider. Historien følger drengen Silas, som til hverdag har det svært i skolen, fordi han har svært ved at åbne op og tale med andre. Han møder ulven Isengrim og ræven Reynard og trækkes ind i Skovens mystiske verden på godt og ondt. Silas forsøger bogen igennem at hjælpe ulvene mod de tyranniske ræve, samtidig med at han også gerne vil udvikle sig selv.

Fortællingen har en god opbygning til og afvikling af klimaks. Jeg kunne godt lide, at konflikten ikke udelukkende var sort/hvid, og også slutningen overraskede positivt ved at være mere realistisk i stedet for at gå klicheens vej.

Karaktererne i Ulvetunge spænder over en række forskellige dyr med hver deres klare roller og personligheder. Ulvene Isengrim og Hersent, der bare gerne vil leve, som vilde ulve bør, og Reynard, der manipulerer dem med sine velovervejede ord. Selv de små bikarakterer, som katten og ravnen, trådte levende frem fra første replik.

Sprogligt var bogen letlæselig og nem at komme igennem med især rigtig gode sanselige beskrivelser, der fik Skoven og rævenes by til at stå klart frem for mig. Illustrationerne var også virkelig fine, og giver bogen lidt ekstra atmosfære og indlevelse.

Kort fortalt er Ulvetunge en magisk, tankevækkende og til tider filosofisk børnebog om, hvordan ord har magt og former verden omkring os. Det er en fortælling om det naturlige vs. det menneskeskabte, om at tro på sig selv, finde sin egen stemme og stå ved sine meninger. 

 

Hvis du leder efter original magisk realisme eller tankevækkende fortællinger fortalt i børnehøjde, så er Ulvetunge lige bogen, du mangler.

-Mette